StoryEditor

Inflacija u SAD-u zabrinula ulagače, potrošačke cijene rastu

Piše D  /  16.05.2021., 05:05h

Na svjetskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna pale jer je ulagače zabrinulo jačanje inflacijskih pritisaka u SAD-u, što bi američku središnju banku moglo navesti na zaoštravanje monetarne politike prije nego što se očekivalo.

Na Wall Streetu je Dow Jones prošloga tjedna skliznuo 1,1 posto, na 34.382 boda, dok je S&P 500 pao 1,4 posto, na 4.173 boda, a Nasdaq indeks 2,3 posto, na 13.429 bodova.

U prva tri dana prošloga tjedna ti su indeksi oštro pali jer se ulagači plaše jačanja inflacije i, posljedično, povećanja kamatnih stopa.

U srijedu je objavljeno da su temeljne potrošačke cijene, bez cijena hrane i energije, u travnju porasle 3 posto u odnosu na isti lanjski mjesec, što je njihov najveći skok u gotovo 12 godina.

Uz to, inflacija se probila znatno iznad ciljane razine Feda od 2 posto, prenosi Hina.

To se izvješće danima čekalo s velikim oprezom zbog naznaka da bi golemi fiskalni poticaji mogli izazvati rast potrošačkih cijena.

Uz to, posljednjih mjeseci snažno rastu cijene sirovina zbog poremećaja u nabavnim lancima, dok kompanije povećavaju plaće kako bi privukle kvalificirane radnike.

Sve to moglo bi dovesti do jačanja inflacijskih pritisaka na dulje staze, premda američka središnja banka već mjesecima poručuje da bi rast cijena mogao biti privremen i da će i dalje voditi popustljivu monetarnu politiku.

„Očito je da svi razmišljaju o inflaciji. To je nešto što je Fed godinama čekao, a sada mu se želja ispunila. Pitanje je, međutim, koliko dugo će inflacijska vatra plamsati, prije nego što počne krčkati”, kaže Matthew Keator, partner u tvrtki Keator Group.

Ipak, u posljednja dva dana prošloga tjedna burzovni su indeksi nadoknadili dio gubitaka.

„Sektori koji su prethodnih dana bili najviše pogođeni sada su znatno porasli jer se očekuje snažan rast gospodarstva tijekom cijele godine i jer bi jačanje inflacije trebalo biti privremeno. No, strahovanja u vezi inflacije ostat će prisutna na tržištima idućih mjeseci”, kaže David Carter, direktor u tvrtki Lenox Wealth Advisors.

Podršku tržištima pružili su prošloga tjedna i bolji nego što se očekivalo poslovni rezultati kompanija.

Dosad je gotovo 460 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa objavilo poslovna izvješća, pri čemu je njih oko 87 posto zabilježilo veću dobit nego što se očekivalo.

Stoga sada analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u proteklom tromjesečju porasle oko 50 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, dok su prije mjesec dana očekivali rast od oko 25 posto.

I na europskim se burzama prošloga tjedna trgovalo nesigurno. Londonski FTSE indeks oslabio je 1,2 posto, na 7.043 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,1 posto, na 15.416 bodova. Pariški CAC ostao je nepromijenjen, na 6.385 bodova.

Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks potonuo 4,3 posto, na 28.084 boda.

Dnevnik.ba

23. travanj 2024 19:50