StoryEditor
snažan rast cijena energije i hrane

Inflacija u Njemačkoj ubrzala na početku 2023.

Piše hina  /  22.02.2023., 17:22h

Inflacija u Njemačkoj ubrzala je u siječnju, izvijestio je u srijedu statistički ured, nakon promjena u metodi izračuna, istaknuvši kontinuirano snažan rast cijena energije i hrane, ali i učestalo poskupljenje usluga.

Potrošačke cijene porasle su u siječnju za 8,7 posto u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec, izvijestio je Destatis, potvrdivši procjenu objavljenu prije dva tjedna.

U prosincu porasle su 8,1 posto, a u studenome 8,8 posto, prema revidiranim podacima nakon promjene bazne godine za izračune, s 2015. na 2020. godinu.

U odnosu na prosinac cijene su u siječnju bile više za jedan posto.

Harmonizirani indeks potrošačkih cijena (HICP) koji se koristi radi lakše usporedbe s ostalim zemljama Europske unije, pokazao je rast cijena u siječnju za 9,2 posto u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec. Na mjesečnoj razini porasle su 0,5 posto.

Destatis je o reviziji podataka zbog promjene metodologije izvijestio u preliminarnoj procjeni inflacije u siječnju.

Rezultati pokazuju da je rast cijena ponovo ubrzao na početku godine, konstatira Destatis.

"Nakon slabljenja na kraju (prošle) godine, stopa inflacije ponovo je na visokoj razini", zaključila je predsjednica statističkog ureda Ruth Brand.

"Uočili smo poskupljenje brojnih proizvoda, a sve više i usluga", dodala je Brand. 

Kućanstva je u siječnju znatno skuplje stajala i energija i hrana.

Cijene energenata bile su 23,1 posto više nego u prošlogodišnjem siječnju, unatoč vladinim mjerama pomoći. Kućanstva je energija stajala čak 36,5 posto više nego prije godinu dana, navodi se u izvješću.

Hrana je bila skuplja za 20,2 posto na godišnjoj razini, a rast cijena zabilježen je u svim kategorijama proizvoda, pokazuje izvješće.

"Stopa rasta cijena hrane tako je opet više nego dvostruko veća od ukupne stope inflacije", objavio je statistički ured.

Ako se isključe cijene energije, stopa inflacije iznosila je u siječnju 7,2 posto. Ako se još oduzmu i cijene hrane, dosezala je 5,6 posto, pokazuje izvješće Destatisa.

Roba je u siječnju poskupjela za 12,7 posto, a usluge za 4,5 posto, pokazuju izračuni statističkog ureda.

Dnevnik.ba

01. lipanj 2023 14:40