StoryEditor
gospodarstvo na koljenima

Inflacija u eurozoni rekordnih 10 posto

Piše fena  /  30.09.2022., 15:48h

Inflacija u zemljama članicama eurozone dostigla je rekordnih 10 posto zbog rasta cijena električne energije i prirodnog plina, nagovještavajući recesiju u jednoj od najvećih svjetskih ekonomija, prenosi Slobodna Europa.

Potrošačke cijene u eurozoni koja ima 19 zemalja, dostigle su 10 posto u rujnu, u odnosu na 9,1 u kolovozu, priopćila je u petak statistička agencija EU Eurostat. Samo prije godinu dana inflacija je iznosila tek 3,4 procenta.

Ovo su najviša poskupljenja od 1997. godine kada je počelo vođenje evidencije za euro.

Cijene energije su glavni generator inflacije, s rastom od 40,8 posto u odnosu na godinu dana ranije. Cijene hrane, alkohola i duhana skočile su za 11,8 procenata.

Inflacija je potaknuta stalnim smanjenjem isporuka prirodnog plina gasa iz Rusije i uskim grlima u nabavci sirovina i dijelova dok svjetska ekonomija pokušava da se oporavi od pandemije COVID-19.

Smanjenja isporuka ruske energije dovela su do rasta cijena plina do točke u kojoj energetski intenzivna poduzeća, kao što je proizvodnja đubriva i čelika, kažu da više ne mogu da posluju s profitom.

U međuvremenu, zbog visokih cijena komunalija, hrane i goriva potrošačima ostaje manje novca za ostale potrepštine. Zbog toga ekonomisti predviđaju recesiju, odnosno ozbiljan i dugotrajan pad gospodarske aktivnosti, za kraj ove i prve mjesece sljedeće godine.

Europska središnja banka podiže kamatne stope u cilju suzbijanja inflacije, ali ne raspolaže instrumentima za snižavanje cijena energije.

Dnevnik.ba

01. prosinac 2022 03:53