StoryEditor
gospodarstvo

Indija i Rusija raspravljaju o sporazumu o slobodnoj trgovini

Piše fena  /  17.04.2023., 16:07h

Indija i Rusija raspravljaju o sporazumu o slobodnoj trgovini, priopćili su ministri u ponedjeljak, potezu koji bi dodatno produbio bilateralne trgovinske veze koje su naglo ojačale otkako je izbio rat u Ukrajini.

Indijski ministar vanjskih poslova S. Jaishankar izjavio je na dešavanju u New Delhiju da njegova vlada ima "unaprijed sklopljeni dogovor" o trgovinskom sporazumu za koji je ruski ministar trgovine i industrije Denis Manturov naveo da će donijeti garancije bilateralnih ulaganja.

Indija nije otvoreno kritizirala rusku invaziju na Ukrajinu - koju Moskva opisuje kao "specijalnu vojnu operaciju" - i pozvala je na mirno rješavanje sukoba kroz dijalog.

Rusija, tradicionalni dobavljač vojne opreme, također je istisnula Irak prošlog mjeseca i postala glavni dobavljač sirove nafte Indiji. Sveukupni indijski uvoz iz Rusije povećao se skoro četiri puta na 46,33 milijarde dolara u godini do 31. ožujka.

Moskva želi povećati uvoz strojeva iz Indije kako bi poboljšala trgovinsku bilancu, kaže Manturov.

- Moramo pronaći povoljnu priliku u proizvodima koju Indija može zamijeniti. U civilnim projektima potrebna nam je široka suradnja kakva je bila prije sankcija - izjavio je on novinarima na marginama dešavanja.

Reuters je u studenom javio da Rusija potencijalno želi uvesti više od 500 proizvoda iz Indije za ključne sektore, uključujući automobile, zrakoplove i vlakove, jer zapadne sankcije podrivaju sposobnost Moskve da održi poslovanje temeljnih industrija.

Indija također ima za cilj smanjiti svoj rastući trgovinski deficit s Rusijom, koja je već desetljećima najveći indijski dobavljač vojne opreme i četvrto je najveće tržište za indijske farmaceutske proizvode.

Jaishankar je kazao da bi indijsko gospodarstvo moglo imati koristi od ruske tehnologije i da New Delhi radi na rješavanju pitanja plaćanja, certifikacije i logistike.

08. svibanj 2024 03:51