StoryEditor

Indija i Kina žele mir, ali se muđusobno optužuju za incident

Piše D  /  17.06.2020., 03:06h

"Mi nikada nikoga nismo provocirali", kazao je indijski premijer Narendra Modi u televizijskom obraćanju komentirajući sukob koji je izbio u nedjelju.

Modi je istaknuo kako nitko ne treba dvojiti o tome želi li Indija mir ali je upozorio kako će njegova zemlja u slučaju provokacija uzvratiti "na odgovarajući način".

"Indija želi mir, ali kada je isprovocirana, Indija je sposobna odgovoriti, u bilo kakvoj situaciji", istaknuo je.

Modi je, u prvom komentaru nakon incidenta, kazao i kako smrti vojnika "neće biti uzaludne".  "Za nas, jedinstvo i suverenitet zemlje su najvažniji".

Vojnici su se navodno sukobili palicama i kamenjem u regiji Ladakh. Obje strane tvrde da nitko nije ispalio hice iz vatrenog oružja, kako stoji u sporazumu koji je potpisan prije više desetljeća.

Radi se o prvom incidentu sa žrtvama između dvije zemlje na pograničnom području u posljednjih 45 godina.

U Pekingu je glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Zhao Lijian kazao kako je incident izbio nakon što su indijski vojnici "prešli granicu, provocirali i napali Kineze što je dovelo do ozbiljnog fizičkog sukoba s ozljeđenima i poginulima".

Kazao je kako mu nije pozato ima li na kineskoj strani žrtava no mediji u Indiji prenijeli su izjave dužnosnika koji tvrde kako je među Kinezima najmanje 45 osoba ozlijeđeno ili ubijeno.

Zhao je ustvrdio kako je ukupno stanje na granici stabilno i pod kontrolom.

Kako to propisuje davno postignuti sporazum između dvije azijske nuklearne sile, uz granicu nije bilo uporabe vatrenog oružja no u proteklim godinama zabilježeni su slični sukobi pograničnih ophodnji kineske i indijske vojske.

Prema tvrdnjama indijskih dužnosnika incident je izbio kada su njihovi vojnici napadnuti kamenjem tijekom svađe u udaljenoj dolini Galwan, visoko u planinama gdje indijska regija Lakdah graniči s regijom Aksai Chin koju je Kina zauzela tijekom rata vođenog 1962. godine, prenosi Hina.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 03:22