StoryEditor
summit g20

Indija bi mogla promijeniti ime

Piše hina  /  09.09.2023., 12:21h

Na počici s imenom premijera Narendre Modija na otvaranju summita G20 u subotu umjesto Indija piše "Bharat", što je dodatno potaknulo nagađanja o promjeni imena te južnoazijske države.

Indija se također naziva Bharat, Bharata, Hindustan - njezini pretkolonijalni nazivi - u indijskim jezicima i oni se koriste naizmjenično u javnosti i službeno.

Premda se zemlja tradicionalno drži naziva Indija u titulama predsjednika ili premijera dok komunicira na engleskom, predsjednica Droupadi Murmu ranije ovog tjedna sebe je nazvala "predsjednicom Bharata" u pozivu na večeru za prijem čelnika G20, što je izazvalo polemike.

Dok je Modi u subotu proglašavao summit u New Delhiju otvorenim, sjedio je za stolom s pločicom "Bharat", a logo G20 ima oba imena - "Bharat" ispisano na hindiju i "India" na engleskom.

Na takvim pločicama u prošlosti se rabio naziv Indija.

Govoreći na hindiju, jeziku kojim govori većina stanovništva, Modi je rekao da "Bharat pozdravlja izaslanike kao predsjedatelj G20".

New Delhi je domaćin čelnicima velikih gospodarstava za summit bloka u novom kongresnom centru u obliku školjke Bharatu Mandapami vrijednom 300 milijuna dolara, nasuprot kamenoj utvrdi iz 16. stoljeća.

Dok neki pristaše naziva Bharat kažu da su naziv "Indija" dali britanski kolonizatori, povjesničari kažu da je taj naziv stoljećima prethodio kolonijalnoj vladavini.

Rashtriya Swayamsevak Sangh, ideološki roditelj vladajuće stranke Bharatiya Janata (BJP), uvijek je inzistirao na tome da se zemlja zove Bharat.

Dnevnik.ba

23. travanj 2024 12:00