Prag, 6.10.2022-. Čelnici 44 europske zemlje okupljaju se u četvrtak u Pragu na prvom sastanku na vrhu Europske političke zajednice, novog foruma za dijalog i suradnju u rješavanju pitanja od zajedničkog interesa. Na slici predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić. foto HINA/ Slavko VUKADIN/ uaHINA -
StoryEditor
sukobi na sjeveru

Incidenti na sjeveru Kosova, Vučić zapovjedio punu spremnost vojske

Piše hina  /  26.05.2023., 16:25h

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić u petak je zapovjedio Vojsci Srbije da podigne borbenu spremnost na najvišu razinu i da se njezine postrojbe približe granici s Kosovom, nakon što su se prosvjednici i policija sukobili na sjeveru Kosova zbog preuzimanja dužnosti novih gradonačelnika nakon bojkotiranih izbora.

Vojska je po zapovijedi započela svoje aktivnosti, izjavio je ministar obrane Miloš Vučević. On je rekao da je naložen "hitan pokret prema administrativnoj liniji s Kosovom".

Vučević je, uključivši se s ulice u središtu Beograda za provladinu TV Pink, ocijenio da događanja na sjeveru Kosova, "gdje prištinska vlast preuzima zgrade lokalnih samouprava, nisu igra", i da to "ugrožava sigurnost svih u regiji".

Vojska će, kako je naglasio, apsolutno ispuniti Vučićevu naredbu i braniti suverenitet Srbije i pravo na život svih njezinih građana.

Jasno je da se provodi teror protiv srpske zajednice na Kosovu, rekao je srbijanski ministar obrane.

Poslije lokalnih izbora koje su Srbi bojkotirali novi gradonačelnik je trebao tijekom dana preuzeti dužnost. Ispred zgrade općine okupili su se kosovski Srbi želeći to onemogućiti.

Beogradski mediji javili su da je kosovska policija ušla je u zgradu općine Zvečan, pošto je prethodno ispred općine, gdje su se okupili građani, ispalila suzavac i šok bombe.

U Kliničko-bolničkom centru u Kosovskoj Mitrovici primljeno je desetak ljudi s ozljedama od šok bombi i suzavca, ali i s povredama od udaraca tijekom upada pripadnika Kosovske policije u zgradu općne Zvečan, rekli su liječenici tog centra. Svima je ukazana pomoć i imaju lakše ozljede. 

Do prosvjeda dolazi nakon masovno bojkotiranih lokalnih izbora.

Oko 50.000 Srba koji žive u četiri općine na sjeveru Kosova, uključujući Zvečan, nije glasalo na lokalnim izborima 23. travnja, u znak prosvjeda što njihovi zahtjevi za većom autonomijom nisu ispunjeni, što je nova prepreka mirovnom sporazumu između Kosova i Srbije postignutom u ožujku.

Odaziv na izbore bio je 3,47 posto, a lokalni Srbi rekli su da neće surađivati s novim gradonačelnicima u četiri općine, koji su svi iz stranaka etničkih Albanaca, jer ih ne predstavljaju.

Prethodno je policija u Prištini objavila priopćenje u kojem se navodi da pomaže novoizabranim gradonačelnicima kako bi mogli ući u općinske urede u četiri sjeverne općine.

Dnevnik.ba

19. lipanj 2024 01:17