StoryEditor

Incident na Vlašiću: Parastos na Meokrnju pokušali spriječiti Bošnjaci sa ratnim zastavama

Piše D  /  12.09.2020., 10:09h

Do većih incidenta nije došlo zbog pribranosti sudionika okupljanja i pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, koji nisu nasjeli na provokaciju Bošnjaka jer su donijeli ratne zastave na mjesto velikog stradanja srpskih boraca, javio je dopisnik Srne.

Ovo mjesto na platou Vlašića pripada Republici Srpskoj i tu se već drugu godinu služi parastos za 21 srpskog borca koji su stradali u muslimanskim ofanzivama na ovu kotu 1992. i 1994. godine.

Međutim, danas su se pojavili i pripadnici bošnjačke nacionalnosti da bi na istom platou na Vlašiću obilježili stradanje pripadnika Armije BRiH u proteklom ratu, kao i sudionika NOR-a.

Predsjednik općinske Boračke organizacije Miladin Savanović istakao da je ovo poslije 28 godina drugi dolazak na Meokrnje, mjesto velikog stradanja srpskih boraca, te najavio da će se u budućnosti svake godine na današnji dan okupljati na ovom mjestu.

“Junaštvo srpskih boraca koji su branili Meokrnje nikada neće biti zaboravljeno. Nastojaćemo da zajedničkim snagama s rukovodstvom općine Kotor Varoš podignemo spomen-obilježje i postavimo zastavu Republike Srpske na ovo mjesto stradanja”, rekao je Savanović.

Dnevnik.ba

18. travanj 2024 23:26