StoryEditor

Inaugurirana je majoriziranost Hrvata, Komšićev izbor neustavan i antidaytonski

Piše D  /  20.11.2018., 08:11h

Neki su Komšića nazvali Sejdom Komšićem aludirajući tako na nekadašnjeg funkcionera partije kojeg je na Kosovu instalirao Slobodan Milošević kako bi glasovao onako kako on želi. Sejdo Bajramović bio je, ukratko, Milošević Kosovar.

Na društvenim mrežama dijele se poruke s "hashtagom" ‘Sejdo Komšić‘ i ‘Not my president‘ kojima se na dan inauguracije želi pokazati neslaganje s Komšićevim izborom, koji je, smatraju inicijatori, nezakonit, antiustavan i antidaytonski, piše Direktno.hr.

Politički aktivist Tomislav Zelenika rekao je za Direktno da je inauguracija Komšića zapravo pokazatelj da su Hrvati i službeno majorizirani.

"Inauguracija Željka Komšića završni je čin političke nakarade koja se već duže vrijeme događa u BiH, a kojoj je jedini cilj zatiranje, majorizacija i omalovažavanje Hrvata kao konstitutivnoga naroda ove države", rekao je Zelenika i dodao da je lako provjeriti to da Komšić nije hrvatski predstavnik.

"Taj čovjek ne predstavlja Hrvate i nije predstavnik Hrvata. Ako ne vjerujete u to otiđite u bilo koje mjesto i pitajte bilo kojeg Hrvata za mišljenje i svi će vam to reći. Današnjom inauguracijom zapravo se inaugurira hrvatska majoriziranost u BiH. Mi ne želimo ovakvu državu, ne treba nam i nismo je htjeli", rekao je Zelenika.

Mladi politički analitičar smatra i da se Hrvatima mora omogućiti politička ravnopravnost na institucionalnoj razini.

"Ako se Hrvatima u parlamentu ne omogući da budu institucionalno ravnopravni s druga dva naroda, Hrvati će izaći na ulice", kazao je.

S glavnim urednikom portala Dnevnik.ba Juricom Gudeljom razgovarali smo na ovu temu.

Gudelj je istaknuo da Hrvatima nije bitan Komšić kao takav nego politika koju predstavlja.

"Kampanja #sejdokomšić nastala je kao izraz nezadovoljstva Hrvata u BiH činjenicom da im je za hrvatskoga člana Predsjedništva BiH bošnjačkim glasovima nametnut Željko Komšić. On kao osoba uopće nije bitan i Hrvati u BiH nemaju ništa protiv njega osobno, ali imaju protiv činjenice da im se u kontinuitetu krše politička prava i da im se nameću politički predstavnici. Komšić je danas personalizacija hrvatske političke obespravljenosti u BiH", rekao je urednik portala Dnevnik.ba.

Gudelj je istaknuo i da su Hrvati prevareni te da porukama na društvenim mrežama žele pokazati da Komšića ne smatraju svojim predstavnikom.

"Stoga su bh. Hrvati na civiliziran način odlučili iskazati nezadovoljstvo. Porukama diljem BiH poručuje se da je ustoličenje Komšića za hrvatskog člana Predsjedništva najobičnija prijevara i kako je on u suštini drugi bošnjački član Predsjedništva budući da su ga Bošnjaci izabrali na tu dužnost. Također, brojni bh. Hrvati porukama na društvenim mrežama poručuju kako je današnje ustoličenje Komšića u tročlano Predsjedništvo prijevara i da on nije politički predstavnik Hrvata", kazao nam je Gudelj.

Zaključio je i da izbor Komšića predstavlja "kršenje Ustava BiH, Izbornoga zakona BiH, ali i Daytonskog mirovnog sporazuma".

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 00:44