StoryEditor
znak jedinstva

Inauguriran prvi stalni garnizon američke vojske u Poljskoj

Piše hina  /  21.03.2023., 18:56h

SAD je u utorak inaugurirao svoj prvi stalni vojni garnizon u Poljskoj, a prema riječima američkog veleposlanika u Varšavi, to je znak jedinstva NATO-a "naspram ruske agresije".

"Ovo pokazuje da smo tu kako bismo ostali. To cijelom svijetu pokazuje da je SAD privržen Poljskoj i NATO-u. Ujedinjeni smo naspram ruske agresije", rekao je na svečanoj ceremoniji veleposlanik Mark Brzezinski.

Američki garnizon, osmi u Europi, bit će zadužen za koordinaciju potpore američkim snagama raspoređenim u Poljskoj i cijelom istočnom krilu NATO-a.

Raspoređivanje američkog stalnog garnizona je realizacija odluke predsjednika Joea Bidena od prošle godine, a garnizon će biti na usluzi glavnom stožeru V. korpusa američke vojske  koji djeluje u Poljskoj od 2020. godine.

U Poljskoj je trenutno stacionirano više od 10.000 američkih vojnika. Kroz tu zemlju prolazi većina vojnog naoružanja i opreme za Ukrajinu.

Ministar obrane Mariusz Blaszczak je rekao da će stalni američki garnizon u Poznanju biti prva točka stalnog razmještanja američkih trupa u Poljskoj.

Također je rekao da cijeni stalnu američku vojnu nazočnost u Poljskoj, posebice zbog situacije u kojoj se trenutno nalazi Europa, tj. ruske invazije na Ukrajinu s ciljem obnove ruskog carstva.

Blaszczak je dodao da je istureno zapovjedništvo V. korpusa američke vojske zalog "sigurnosti Poljske i cijelog istočnog krila NATO-a".

Dnevnik.ba

26. travanj 2024 08:37