StoryEditor

Improvizirana karantena u Travniku - u jednoj kući 15 osoba

Piše D  /  16.04.2020., 07:04h

Ministar zdravstva i socijalne politike SBŽ-a Anto Matić jučer u utorak je informirao novinare o objektima za smještaj osoba koje nam stižu iz europskih zemalja. U jednom, nadomak Travnika, šesti dan, s rješenjima izdanim na graničnom prijelazu Gradiška, boravi 15 osoba, koje su iz različitih razloga bile u europskim zemljama. Među njima je i Busovljak Safet Hajdarević, koji se s rada u Hrvatskoj pokušao vratiti kući. Od granice je putovao u konvoju i završio u Travniku, piše federalna.ba.

- U Lašvi nas je preuzela busovačka policija i rekla da svi idemo u Vakuf, gdje će se vidjeti što dalje. U putu su nas skrenuli ovdje, utjerali u avliju kao ovce, zatvorili u kuću, nitko više ništa ne zna - priča Safet.

O uvjetima u kojima borave, a da ih nitko ništa ne pita, najradije, kažu, ne bi govorili. Bez ikakvih sredstava za održavanje higijene, a o onim dezinfekcijskim mogu samo sanjati. I svi, kažu, koriste jednu kupaonu.

- Četiri su spavaće sobe, kao žensko imam svoju sobu, njih 14 spavaju u ostale tri sobe. To je, doslovce, krevet do kreveta. Pričaju o razmaku od dva metra zbog korone, a onda stave njih šest da spavaju u jednoj sobi - kaže Gabrijela Kozina.

Među njima je, ni kriv ni dužan, Jahija Balihodžić iz Donjeg Vakufa, koji je nakon četrnaestodnevne kućne izolacije krenuo ponovo na posao u Sloveniju. I s graničnog prijelaza u Gradišci vraćen. U karantenu.

- Uzeli su nam samo testove, jutros su došli i rekli da smo negativni i otišli. Nitko nam niti dolazi niti javlja, niti govori koliko ćemo ostati ovdje - ističe Jahija.

No ono što ih najviše brine jest činjenica da im je u smještaj dovezena još jedna osoba. I dok u županijskom stožeru tvrde da čekaju rješenja za nove objekte koji bi koristili, očigledno je da je zdravlje ljudi ugroženije u ovom karantenskom objektu, nego da su u kućnoj izolaciji.

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 11:06