StoryEditor

IMOTSKI ODAHNUO Vodostaj na rijeci Vrljici se popravlja, nije ugrožena vodoopskrba

Piše D  /  08.09.2018., 09:09h

"Tijekom dana vodostaj u glavnom izvorištu Opačac je porastao za desetak centimetara što znači da se vodostaj rijeke Vrljike popravlja i po prvim informacijama nije ugrožen riblji fond i biljni svijet u toj rijeci", rekao je Budalić za Hinu.

Istaknuo je kako su dio Vrljike,  na kojem je opao vodostaj, u poslijepodnevnim satima posjetili stručnjaci iz Hrvatskih voda zaduženi za biljni i životinjski  svijet rijeka te stručnjaci koji brinu o zaštiti okoliša.

"Očekujemo kako ćemo u večeras (subota) imati i informacije o njihovim stručnim saznanjima u vezi novonastale situacije na rijeci", kazao je Budalić.

Podsjetio je  kako su i ranijih godina, nakon potresa, zabilježene slične pojave. "U takvim slučajevima smanji se kapacitet izbacivanja vode iz njihovih (riječnih) vrela", rekao je Budalić.

U svibnju 2004., Vrljika se nakon potresa na nekoliko sati ‘povukla‘ u utrobu zemlje, ali se ubrzo i ‘vratila‘.

Jak potres s epicentrom u BiH, između Čitluka i Posušja zabilježen je u petak oko 22, 35 sati, u Hrvatskoj se osjetio u širem području od Sinja do Makarske. Magnituda mu je iznosila je 3,7 stupnja prema Richteru. 

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 21:57