StoryEditor

Imoćani: Ni komunisti nisu pisali prijave protiv mačkara

Piše D  /  26.02.2020., 07:02h

Na središnjem imotskom trgu iznad spomenika Tinu Ujeviću vijenac crvenih gerbera i mnoštvo svijeća na mjestu na kojem je u nedjelju na pokladnim svečanostima gorio imotski Bako, homoseksualni par s djetetom koji je postao udarna vijest ne samo nacionalno već se o imotskom karnevalu piše i u svjetskim medijima, prenosi Večernji.hr.

– Svijeće su tu jer su naše mačkare mrtve. Nema slobode. Slobodu ima Frljić koji može spaliti hrvatsku zastavu i to se zove performans, a kada mi spalimo bezlično dvoglavo čudovište s lutkom jer smo protiv toga da muški parovi posvajaju djecu, mi smo nazadni, mrzitelji, homofobni. Nitko nije spalio dijete, spalili smo lutku – rekla nam je žena koju smo pitali što svijeće i cvijeće znače. Mnogi su ih protumačili kao nastavak ruganja.

Gotovo nitko ne želi imenom, prezimenom i fotografijom stati iza svoga mišljenja, ali anonimno svi brane svoga Baku.

– Mačkare su jedino doba u godini kada možeš bez straha i ljutnje s druge strane reći što misliš. To je smisao karnevala: zabava, šala i smijeh. Ranije si strepio što će ti se pročitati u testamentu, a sada se pišu kaznene prijave – ljutiti su Imoćani zbog strke koja se digla.

Tri kaznene prijave podnesene su protiv organizatora Milivoja Djuke iz udruge Bakove svečanosti.

– Tradicija je alegorijski spaliti nešto što je točka prijepora u društvu. Razumijem da se netko osjetio povrijeđenim, ali uvjeren sam da to nije bila namjera organizatora – kaže gradonačelnik Budalić. Razočaran je reakcijama političara i medija koji su Imotski “razapeli”.

– Govor mržnje je ono što je Stazić izgovorio o Imoćanima. Nije spaljeno dijete, već lutka, a on kao političar treba biti spreman na kritike. To nije izraz našeg primitivizma ni zaostalosti, mržnje ili bilo čega što nam žele imputirati. Ovo je tradicionalan kraj koji njeguje svoje vrijednosti, ali uvažavamo različitosti. Ovo je medijski linč! – izjavio je Budalić.

Dodao je kako ga kaznene prijave protiv organizatora podsjećaju na mračna vremena u kojima se kažnjavao verbalni delikt. Tradicija mačkara u Imotskom duga je 150 godina, a ni u komunizmu se nisu pisale prijave protiv njih.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 05:29