Article_Top_970x250

Imenovana nova Vlada Tuzlanske županije, i HDZ BiH ima ministra

hodžić novi premijer

Imenovana nova Vlada Tuzlanske županije, i HDZ BiH ima ministra

sij 26, 2021
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: Fena

Skupština Tuzlanske županije potvrdila je na sjednici imenovanje nove županijske vlade s 19 glasova za, 11 protiv i pet suzdržanih.

Novi županijski premijer je Kadrija Hodžić, profesor na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta  u Tuzli, kadar Socijaldemokratske partije BiH.

Novu skupštinsku većinu, pored SDP-a, čine PDA, Naša stranka i SBB.

Imenovani su i novi ministri u Vladi TŽ: ministar obrazovanja i znanosti Elvis Baraković, ministar financija Vedran Lakić, ministar trgovine, turizma i prometa Hamza Bešić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Vahidin Smajlović, kadrovi SDP-a BiH.

Ministar unutarnjih poslova je Midhat Dobrnić, za rad, socijalnu politiku i povratak Esad Džidić, za boračka pitanja Fedahija Ahmetović, kadrovi Pokreta demokratske akcije (PDA).

Naša stranka u novoj Vladi ima dvije pozicije: ministricu pravosuđa i uprave, koju će obnašati Una Harčin, te ministra prostornog uređenja i zaštite okoliša Zvjezdana Karadžina.

Zlatan Muratović novi je ministar za kulturu, sport i mlade, a Mevludin Hodžić ministar gospodarstva, kadrovi Saveza za bolju budućnost.

Novi ministar zdravstva je Božo Jurić, kadar HDZ-a, koji inače nije parlamentarna stranka u zakonodavnom tijelu TŽ-a.

Novoizabrani premijer TŽ-a Kadrija Hodžić poručio je da će nova Vlada biti suočena s najsloženijom situacijom pred kojom su sva društva 21. stoljeća.

Govoreći o radu nove Vlade, kazao je da će raditi transparentno i otvoreno, naglasivši da će fokus biti na zdravstvu i zaštiti svakog građanina TŽ-a, zatim na gospodarskom stanju, zaštiti gospodarskih subjekata koji su na udaru zbog posljedica pandemije, kao i poticanju poduzetništva kako bi se održala zaposlenost i likvidnost firmi.

Treći sektor kojem će se posvetiti posebna pažnja je obrazovanje, rekao je Hodžić, najavivši kako je u pripremi reforma koja podrazumijeva obrazovanje za tržište rada.

Dnevnik.ba