Article_Top_970x250

Imenovana nova Vlada HBŽ-a, Ivan Vukadin predsjednik

dvije godine od općih izbora

Imenovana nova Vlada HBŽ-a, Ivan Vukadin predsjednik

pro 21, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Nakon razrješenja Vlade Hercegbosanske županije (HBŽ) na čelu s predsjednikom Ivanom Jozić, Skupština HBŽ-a na izvanrednoj je sjednici imenovala novu vlada.

Glasovima 17 zastupnika u Skupštini Hercegbosanske županije, dvije godine nakon Općih izbora u BiH, novi predsjednik Vlade HBŽ-a postao je Ivan Vukadin (Hrvatski nacionalni pomak) iz Tomislavgrada, prenosi Fena.

U novoj vladi dužnost ministrice znanosti, prosvjete, kulture i športa obnašat će Gordana Nakić, profesorica razredne nastave iz Livna, ministar unutarnjih poslova bit će Mario Lovrić, diplomirani kriminalist iz Kupresa, ministar financija je Draško Dalić, diplomirani inženjer poljoprivrede iz Livna, dok će ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva biti Božo Perić, magistar računarstva iz Livna.

Ministar graditeljstva, obnove, prostornog uređenja i zašite okoliša bit će Hikmet Hodžić, diplomirani ekonomist, novi ministar rada, zdravstva, socijalne skrbi i prognanih bit će Momčilo Bajić, inženjer prometa iz Drvara, na mjesto ministra pravosuđa i uprave imenovan je Milan Bašić, magistar prava iz Drvara, a diplomirani politolog iz Drvara Dijana Puzigaća nova je ministrica gospodarstva.

Prilikom predstavljanja programa rada nove vlade Vukadin je istaknuo da je pola mandata prošlo, ali da će učiniti sve da u preostale dvije godine "obavi onoliko posla koliko bi nekom trebalo za dvostruko trajanje mandata".

- Kao predsjednik Vlade i predstavnik Kluba Hrvata učinit ću sve da Hercegbosanska županija bude primjer čitavoj BiH, pokazujući da su dogovori mogući unatoč političkim razlikama i oprečnim interesima. Tražit ću i pronaći ono što je svima zajedničko. Pregovori koji su predugo trajali pokazali su da se kompromis može naći. Kompromis je uvijek gubitak i dobitak za svaku stranu. Na kraju, birači su nas birali kako bi radili, a ne samo pregovarali - poručio je Vukadin.

Govoreći o osnovnim smjernicama programa rada nove vlade Vukadin je naveo sustavno i odgovorno djelovanje na suzbijanju širenja pandemije koronavirusa te borba za umanjenje gospodarskih i socijalnih posljedica te pandemije na društvo.

Među ostalim, najavio je rad na Zakonu o javnom i privatnom partnerstvu, Zakonu o koncesijama i plaćama, Zakonu o zaštiti od požara i vatrogastva, Zakonu o novčanim poticajima u poljoprivrednoj primarnoj proizvodnji, zatim izmjenama Zakona o dopunskim pravima branitelja, Zakona o državnim službenicima i namještenicima, Zakona o inspekciji, Zakona o upravljanju otpadom, Zakona o zaštiti okoliša, Zakona o komunalnoj djelatnosti, Zakona o socijalnoj skrbi, Zakona o kulturi i zaštiti kulturno povijesne baštine, Zakona o arhivskoj djelatnosti, Zakona o muzejima te setu zakona poreznih i financijskih oblasti.

Dnevnik.ba