Article_Top_970x250

Ilijaš i Tuzla danas najzagađeniji

zagađenje zraka u BiH

Ilijaš i Tuzla danas najzagađeniji

sij 22, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Prema podacima sa mjernih stanica u 14.00 i 15.00 sati kvaliteta zraka u Federaciji BiH je najlošija u Ilijašu i Tuzli gdje je Indeks kvalitete zraka iznosio 258 i 213 i vrlo je nezdrav, zatim Zenici, Sarajevu i Visokom gdje je Indeks kvalitete zraka iznosio 208, 206 i 203 i također je vrlo nezdrav.

Zbog navedene situacije u vezi sa kvalitetom zraka, iz Eko Akcije navode kako su kod osoba s respiratornim oboljenjima poput astme moguća značajna pojačanja simptoma i intenziteta bolesti. Povećana je vjerovatnoća negativnih posljedica po respiratorne organe cjelokupnog stanovništva.

Oboljeli od plućnih bolesti i bolesti srca, trudnice, djeca i stariji, moraju izbjegavati bilo kakve aktivnosti tijekom boravka vani. I svi ostali morali bi izbjegavati produžena ili veća naprezanja tijekom boravka vani.

U Jajcu kvalitet zraka također je nezdrav, a Indeks kvalitete zraka u 14.00 sati iznosio je 187, kao i Lukavcu gdje je Indeks kvalitete zraka iznosio 158.

U takvoj situacija sa kvalitetom zraka moguća je pojava pojačanih simptoma i intenziteta bolesti kod osoba s bolestima srca i disajnih organa, poput astme. Svi ostali bi mogli početi osjećati negativan utjecaj zagađenja na zdravlje.

Sljedeće grupe trebaju smanjiti bilo kakve vanjske fizičke aktivnosti: plućni i srčani bolesnici, trudnice, djeca i starije osobe. Produžena ili veća naprezanja tijekom boravka vani trebali bi izbjegavati i svi ostali.

Indeks kvalitete zraka temelji se na mjerenju čestica ( PM2.5 i PM10), ozona (O3), dušikovog dioksida (NO2), sumpornog dioksida (SO2) i emisije ugljičnog monoksida (CO).

Dnevnik.ba