StoryEditor
vrsna receptura

Ilija peče rakiju bez šećera, Nijemce godinama obara s nogu

Piše desk  /  02.10.2022., 22:12h

U BiH se uglavnom peče jaka rakija, jača od 42 stupnja. Viljamovka i do 48 stupnjeva, pa i više, što, tvrdi Ilija, nije dobro jer što je jača manje ima arome, a više otrova u sebi

Nije lako proizvesti kvalitetnu rakiju od krušaka i šljiva jer se moraju poznavati tehnološki postupci i nova saznanja. Trebalo bi razmisliti i o prekidu tradicionalnog načina pečenja rakije koja je jača od 42 stupnja, piše agroklub.ba.

Ilija Mijatović iz Šušnjara nedaleko od Banjaluke ovog ljeta je ispekao 620 litri rakije kruške od sorte Viljamovka jačine 25 gradi il 62,5 posto alkohola. Kada je razblaži s destiliranom vodom, dobit će oko 1.000 litri kvalitetne rakije, jačine 41,3 stupnja.

Razblaživanje je najbolje da se vrši od jedan do šest mjeseci nakon pečenja, tvrdi Ilija, koji rakiju peče po recepturi iz knjige Nermine Spaho, profesorice s Poljoprivrednog fakulteta u Sarajevu.

"Pečem po toj knjizi nekoliko godina. Patoku koja curi u kantu od 30 litri, to jest kada iscuri do 24. litre skidam i točim u bure s patokom. Ta iz kante jaka je 14 gradi, a ona pod lulom šest do sedam", dodaje Ilija za agroklub.ba, napominjući kako se ne smije vaditi iz koma.

Kada se "prepeče mora se smanjiti vatra", i zato je dobro staviti termometar na kotao. On uvijek ostavlja 100 litri koma koji dodaje da ovo piće dobije aromu. "Ako je ispod cijevi 40 stupnjeva onda idu samo toksini i aminokiseline i takva nije dobra za zdravlje", nastavlja, navodeći da uvijek stavlja i malo vode u kazan kako ne bi zagorio.

Rezultati analize svake godinu budu odlični, a tako će, tvrdi, biti i ove. Izvozi je i u Njemačku koja ima vrlo stroge zahtjeve u vezi s kvalitetom ovih "žestokih kapljica", zato ne dodaje šećer, već organske kvasce i enzime.

"Ovo mi je druga godina da sam u takvoj proizvodnji i, ako Bog da, iduće godine očekujem dobivanje certifikata da je rakija organska. Kada moja Viljamovka dođe na granicu njemački inspektor pipetom, nasumice, bira boce i uzima uzorke. Ako odgovaraju njihovim standardima, prelazi granicu", precizira Ilija.

Prema njegovim riječima, prodaja u toj europskoj zemlji sada nije problematična jer nema više restrikcija zbog koronavirusa. Uskoro će krenuti novi kontingent, a od prošlogodišnjeg mu je ostalo samo 30-tak litri.

Iako nije lak posao, Mijatović proizvodi i rakiju s kruškom u boci. Kada su plodovi veličine da mogu proći kroz grlić boce, Ilija ih provlači i veže bocu za stablo ili granu.

Ove godine, od 400 boca, plod je ostao u 320. Takva rakija još je bolje kvalitete i vrlo popularna za prodaju u Njemačkoj.

U Bosni i Hercegovini uglavnom se peče jaka rakija, jača od 42 stupnja. Mnogi peku Viljamovku jačine do 48 stupnjeva, pa i više, što, tvrdi Ilija, nije dobro jer što god je jača manje ima arome, a više otrova u sebi.

Dnevnik.ba

16. travanj 2024 17:08