Article_Top_970x250

Ilija Nakić: Hrvati iz BiH sudjelovali u obrani Hrvatske od agresije JNA

TRIBINA U BUSOVAČI

Ilija Nakić: Hrvati iz BiH sudjelovali u obrani Hrvatske od agresije JNA

stu 15, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

(Dnevnik.ba)

Jugoslavenska armija se opredijelila zna se već kako, političko vodstvo iz Sarajeva nije bilo jasno definirano u obrani BiH, a time i hrvatskog naroda na prostoru BiH. To je iziskivalo da mi kao narod poduzmemo korake i da se pripremimo za ono što slijedi, a to je agresija na samu BiH i sve ono što se poslije toga dogodilo, smatra Ilija Nakić, general HVO-a i izaslanik u Parlamentu FBiH.

Ilija Nakić, general HVO-a i izaslanik u Parlamentu FBiH, govoreći o 28. obljetnici osnutka HZ HB,  istaknuo je kako su " Hrvati iz BiH jedini bili svjesni ratnih strahota koje slijede". 

"U trenutku pada Vukovara i osnivanja HZ HB, Hrvati u BiH su bili jedini svjesni onoga što slijedi, vjerojatno zato što je njihovo tkivo u Republici Hrvatskoj bilo dokinuto, ranjeno i što smo suosjećali sa svojom braćom i sestrama u Republici Hrvatskoj, gdje su se mladići iz BiH odazvali pozivima u obrani svog naroda", kazao je Nakić.

Bilo je to, smatra Nakić, veoma turbulentno i teško vrijeme, kompleksno na cijelom prostoru BiH. 

"Jugoslavenska armija se opredijelila zna se već kako, političko vodstvo iz Sarajeva nije bilo jasno definirano u obrani BiH, a time i hrvatskog naroda na prostoru BiH. To je iziskivalo da mi kao narod poduzmemo korake i da se pripremimo za ono što slijedi, a to je agresija na samu BiH i sve ono što se poslije toga dogodilo“, kazao je Nakić. 

Na javnoj tribini povodom 28. obljetnice osnutka HZHB u Busovači su, Nakića, govorili su Vladimir Šoljić, predsjednik Glavnog vijeća HZHB i Marinko Čavara, predsjednik Federacije BiH. 

Osim u Busovači, 28. obljetnica osnutka HZHB bit će obilježena u ponedjeljak, 18. studenog i u Mostaru svečanom akademijom u Hrvatskom domu herceg Stjepan Kosača. 

Izaslanstvo HNS-a BiH danas će u Grudama položiti vijence na grobu prvog predsjednika HZHB, Mate Bobana.

Dnevnik.ba