StoryEditor
Predsjednik HDZ 1990

Ilija Cvitanović: Politika iz Sarajeva se odrekla Bošnjaka u RS-u pa taj gnjev usmjerava prema Hrvatima u FBiH

Piše desk  /  07.08.2022., 08:21h

Predsjednik HDZ 1990 Ilija Cvitanović bio je gost Dnevnika RTV-a HB gdje je dao nekoliko osvrta na aktualnu političku situaciju u BiH.

Komentirao je odluku visokog predstavnika kojom je nametnuo izmjene izbornog zakona koje su trebale biti usmjerene na povećanje transparentnosti izbornog procesa kazujući da nije zadovoljan s predmetnim izmjenama jer iste su usmjerene na pojačanje ovlasti i uloge Izborne komisije koja je sama po sebi nelegalna i imenovana je mimo procedura. S tim u vezi ne možemo biti zadovoljni s navedenim izmjenama jer iste nisu usmjerene na popravljanje pozicije hrvatskog naroda nego na njeno daljnje urušavanje.

Komentirao je također i situaciju zbog čega je visoki predstavnik odustao od onih stvarnih, suštinskih promjena izbornog zakona te je izrazio nadu da će ipak napraviti ono što je najavio jer rok od 6 tjedana u kojima bi se trebali dogovoriti politički lideri je potpuno besmislen i bespotreban jer predstavnici politika iz Sarajeva ne žele dogovor. Kod njih je sve moguće i prevara i izigravanje dogovora i besmisleno pregovaranje radi kupovine vremena i odugovlačenje i laganje samo ne dogovor. Tako da ne vidim smisla u tom pokušaju da se napravi susret lidera do kojeg vjerojatno neće ni doći.

Ja se nadam da je Schmidt kao iskusan političar shvatio suštinu problema u BiH, a čini mi se da ima i podršku međunarodne zajednice da učini ono što je i najavio. Kako bi riješili navedene probleme i napokon se okrenuli onim stvarnim, životnim problemima i počeli ih rješavati. On može to učiniti u dva smjera ili ukinuti nametnute odluke ranijih međunarodnih uprava ili donijeti izmjene na tragu onoga što smo komunicirali kroz razgovore političkih lidera kroz sastanke u Neumu i Sarajevu. Bošnjaci ne žele dogovor i to je zakovana pozicija. Iako nisam zagovornik intervencija ureda visokog predstavnika i primjene bonskih ovlasti ovoga puta, smatram da taj problem nije moguće drugačije riješiti.

Nije nimalo jednostavno politički djelovati u situaciji kada se morate pregrupirati da vas i četvrti put ne bi preglasali. Hrvate ne može zastupati netko tko nije dobio njihovu podršku. Legitimitet izvire iz naroda. Tako je politički pluralizam kod Hrvata u velikoj mjeri oštećen jer se ne možemo ravnopravno i bez straha međusobno natjecati i nadmetati političkim idejama.

Političko Sarajevo je odustalo od Bošnjaka u RS-u tako da je sav svoj gnjev usmjerili prema Hrvatima u FBiH kako bi se obračunali s njima u namjeri da od većeg entiteta naprave bošnjačku državu. Naravno da ćemo znati na to odgovoriti i da nećemo sjediti skrštenih ruku.

Dnevnik.ba

21. lipanj 2024 02:27