StoryEditor
europski parlament

Ilčić suzdržan o sankcijama Dodiku: Bošnjački unitarizam je jednaka prijetnja BiH

Piše DESK  /  19.01.2023., 16:22h

Zastupnik Hrvatskih suverenista u Europskom parlamentu Ladislav Ilčić bio je suzdržan pri glasovanju o godišnjem izvješću o Provedbi zajedničke vanjske i sigurnosne politike unutar kojeg je bio i amandman kojim se predlaže uvođenje sankcija predsjedniku SNSD-a Miloradu Dodiku.

Ilčić smatra kako  kako jednostrane sankcije ne bi bile dobre za BiH. Naime, stava je kako bi sankcije trebalo uvesti i vodstvu SDA, posebice nakon posljednje posjete Bosni i Hercegovini ministra vanjskih poslova Irana.

Naime, jučer je održana plenarna sjednica Europskoga parlamenta u Strasbourgu na kojoj se glasovalo o izvješću MEP Davida McAllistera pod naslovom ''Provedba zajedničke vanjske i sigurnosne politike – godišnje izvješće za 2022.''

Na izvješće MEP Davida McAllistera, zastupnik  Ilčić je glasao konačnim suzdržanim glasom. Naime, kako je Ilčić izjavio za Dnevnik.ba, premda je izvješće imalo solidnih uporišta, njegov glavni nedostatak je sadržan u činjenici da se pokušava iskoristiti za daljnju centralizaciju EU zagovaranjem prelaska modela odlučivanja sa jednoglasnog na onaj kvalificirane većine, čime se okrnjuje načelo supsidijarnosti te suverenitet država članica. 

"Za amandman kojim se osuđuje proslava protuustavnih praznika i traže sankcije za Dodika glasao sam suzdržano, ne zato što mislim da takve praznike treba slaviti i takve inicijative podržavati, već zato što sam protiv sankcija samo jednoj strani. Smatram da je bošnjački unitarizam jednako velika prijetnja za budućnost BiH kao srpski separatizam, a izdvaja se i sankcionira samo jednu stranu, dajući tako goriva onoj drugoj. Zaboravlja se kako je nedavno u Sarajevu boravio MVP Irana kojega je primila MVP BiH Bisera Turković, gdje je relativizirala nasilje nad prosvjednicima u Iranu od strane tamošnjeg režima. A i da je veleposlanik BiH u UN-u Sven Alkalaj odbio podržati Rezoluciju UN-a kojom se osuđuje represija iranskog režima nad prosvjednicima. Ovdje se radilo tek od dijelu šireg izvješća o sigurnosnoj i vanjskoj politici EU-a, a ne o nekoj posebnoj rezoluciji o Dodiku", izjavio je Ilčić.

Inače, Europski parlament je izglasao tekst kojim i formalno traže od Europske unije uvođenje sankcija protiv Dodika.

"EP ponavlja svoj poziv na usvajanje ciljanih sankcija protiv destabilizirajućih aktera u Bosni i Hercegovini (BH), uključujući one koji ugrožavaju njen suverenitet i teritorijalni integritet, posebno Milorada Dodika", navodi se u tekstu.

Pozvali su sve države članice EU da osiguraju da Vijeće EU usvoji takve sankcije.

Dnevnik.ba

24. travanj 2024 20:41