StoryEditor

Ilegalnim migrantima vize dala predstavništva BiH

Piše D  /  28.09.2019., 04:09h

Vlast u Bosni i Hercegovini istražuje kako su i pod kojim uvjetima predstavništva BiH izdala turističke vize iračkim državljanima za koje se ispostavilo da su migranti.

Naime, prema policijskom izvještaju, pedesetorici državljana Iraka granična policija Bosne i Hercegovine u četvrtak je zabranila ulazak u zemlju nakon što su u Sarajevo stigli iz Istanbula jer je utvrđeno da je riječ o osobama koje se preko BiH pokušavaju ilegalno domoći Europske unije.

Zanimljivo je da su Iračani u Sarajevo stigli redovitom zrakoplovnom linijom Turkish Airlinesa i svi su imali turističke vize za posjet BiH, no naknadnim je provjerama utvrđeno da nitko od njih zapravo nema obrazloženje zbog čega su doputovali u tu zemlju i što bi tamo radili, piše Večernji.hr.

Granični su policajci utvrdili da je zapravo riječ o ilegalnim migrantima koji svakog dana pristižu u BiH, no ovo je prvi slučaj da je tolika skupina doputovala redovitim letom iz inozemstva. Zasad je nejasno kako su dobili turističke vize za BiH, kao i zbog čega ih je turska policija pustila na let za Sarajevo s obzirom na to da su u istanbulskoj zračnoj luci rigorozne sigurnosne mjere.

Stoga se postavlja pitanje je li te Iračane turska vlast namjerno pustila da bi dodatno vršili pritisak na EU ili je ipak posrijedi mito i korupcija. Zasad turska granična policija u istanbulskoj zračnoj luci ne daje nikakva objašnjenja, a svim je Iračanima granična policija BiH uručila rješenja o protjerivanju iz zemlje te su vraćeni u Istanbul, piše Večernji.

Dnevnik.ba

18. travanj 2024 11:54