StoryEditor

Ilegalce prije prelaska granice skrivali u hostelu, napuštenoj bolnici i skladištu

Piše D  /  23.07.2020., 08:07h

Za zločinačko udruživanje  u sklopu kojeg su krijumčareni ljudi, optuženo je pet osoba, četiri hrvatska  državljana i državljanka Sjeverne Makedonije. Njihovo zločinačko udruženje, prema navodima USKOK-a djelovalo je na području Pojatna, Sesveta i Zagreba i to u vremenu od 4. listopada do 29. prosinca 2019, piše Večernji.hr.

Optuženici su ilegalnim imigrantima koje su prebacivali iz BiH u Hrvatsku, a zatim iz Hrvatske u Sloveniju te dalje Italiju, "usluge" različito naplaćivali. Jedan je tako tražio 500 eura, a drugi 1000 eura po osobi. Inače, cijeli posao je bio  vrlo dobro osmišljen jer su pojedini članovi zločinačkog udruženja preuzimali ilegalce koje su potom  prevozili do nedovršene sveučilišne bolnice u zagrebačkom naselju Blato ili do napuštenog skladišta kod Pojatnog, u blizini jednog trgovačkog centra.

Tamo su ih skrivali prije nego što bi ih odvezli dalje, a da sve funkcionira bez problema brinule su se optuženičke vlastite "patrole". Riječ je o već uhodanom načinu rada krijumčara ljudima, kada vozila u kojima su skriveni ilegalci, prate druga vozila, čiji je posao da provjere ima li policijskih patrola.  Optuženici se terete da su najmanje 13 puta iz Hrvatske u Sloveniju prokrijumčarili 107 ilegalca, kojima su za taj "posao" uzeli 66.500 eura.

Nadalje, trojica optuženika terete se i da su od 29. listopada do 2. studenog 2019. za 1000 eura po osobi iz Hrvatske u Sloveniju ilegalno prebacili 12 stranih državljana. Prije no što su ih prokrijumčarili preko granice, gdje ih je preuzeo vodič, koji ih je vodio pješice, osigurali su im smještaj u jednom zagrebačkom hostelu. Na sličan su način pojedini optuženici  u listopadu 2019. iz BiH u Hrvatsku prokrijumčarili 12 ilegalca. Strance bi pokupili privatnim vozilima  u blizini Miholjskog te su ih prevozili do napuštenog skladišta kraj trgovačkog centra u Pojatnom, gdje su bili dok ne bi otišli dalje.

Dnevnik.ba

18. travanj 2024 23:26