StoryEditor

Igrač iz Premijer lige BiH osuđen zbog namještanja utakmica

Piše D  /  12.09.2019., 12:09h

Presudu je nedavno donio Osnovni sud u Bijeljini na osnovu optužnice Okružnog tužiteljstva i nakon što je Vejnović, kako javlja Klix.ba, sam priznao počinjenje navedenog kaznenog djela. Ove informacije su potvrđene za Klix.ba i iz kluba Zvijezda 09.

Ovaj slučaj predstavlja prvu nepravomoćnu presudu u BiH nakon rata u kojoj je jedan igrač proglašen krivim za namještanje utakmica i to na štetu svog kluba.

Podsjetimo, predsjednik FK Zvijezda 09 Boris Stanišić je prošle godine, nakon saznanja o eventualnim nečasnim radnjama igrača na štetu kluba, izvršio prijavu nadležnom tužiteljstvu i Nogometnom savezu BiH kako bi istražili sve navode.

Klub je potom odstranio sve sudionike koji bi se mogli dovesti u vezi s ovim kaznenim djelom i pokrenuo postupke za nadoknadu štete.

Među glavnim akterima skandala vezanog za namještanje utakmica koji je potresao bh. nogomet prije točno godinu bio je i Ibrahim Škahić, ali je optužnica protiv njega, kako javlja Klix.ba. odbačena zbog nedostatka dokaza.

U medijima je i tada procurila informacija kako je branič Zvijezde 09 Vejnović putem poruka od svojih suigrača tražio da namjeste rezultate nogometnih utakmica u zamjenu za novčanu naknadu.

Inače, skandal je izbio nakon katastrofalnog početka sezone Zvijezde 09, koja je nakon prvih osam kola imala svega tri osvojena boda uz pet uzastopnih poraza.

Sezonu su počeli remijima protiv Mladosti (0:0), Slobode (1:1) i GOŠK-a (2:2), a potom su uslijedili porazi od Željezničara (1:3), Zrinjskog (2:5), Čelika (0:2), Sarajeva (0:4) i Tuzla Cityja (1:3).

Bit će zanimljivo vidjeti kako će nakon ove službene presude reagirati NS BiH i UEFA, budući da se dovodi u pitanje regularnost kompletnog prošlosezonskog natjecanja u Premijer ligi BiH.

Dnevnik.ba

16. travanj 2024 08:36