StoryEditor

Igor Crnadak stigao na saslušanje u Graničnu policiju zbog afere izdavanja turističkih viza

Piše D  /  03.06.2020., 03:06h

Crnadak će izvijestiti istražitelje o svojim saznanjima u vezi s izdavanjem viza osobama koje su državljani zemalja visokog migracijskog rizika i koji su okarakterizirani kao ilegalni migranti.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik nedavno je rekao da je ambasador BiH u Pakistanu falsificirao ulazne vize za 3.000 Pakistanaca. Dodik je kazao kako su u Predsjedništvu ovu informaciju iznijeli predstavnici Ministarstva sigurnosti naglasivši da Pakistanci koji su ušli u BiH sa falsificiranim vizama predstavljaju sigurnosni problem. 

Sve te navode je odbacio ambasador BiH u Pakistanu Sakib Forić.

Pored tog slučaja, krajem prošle godine službenici Granične policije BiH su na Međunarodnom aerodromu u Sarajevu spriječili ulazak 50 Iračana koji su stigli u našu zemlju s turističkim vizama. Oni su tada priznali da su za vize platili po tisuću eura posrednicima u Ambasadi BiH u Jordanu.

Grupi Iračana vize su poništene, a oni su deportirani iz BiH pod sumnjom da su ilegalni migranti koji su našu zemlju namjeravali iskoristiti kao tranzitnu rutu na putu ka Europskoj uniji.

Tada su iz MVP-a na čijem je čelu bio Igor Crnadak poručili da ispituju sve okolnosti tog događaja te da su zatražili informaciju od naše ambasade u Amanu.

O sumnjivim slučajevima izdavanja bh. viza je godine obaviješteno i Tužiteljstvo BiH. Istraga se vodi s ciljem utvrđivanja da li je i tko posredovao u izdavanju turističkih viza osobama koje dolaze iz Pakistana i Iraka, prenosi Klix.

Dnevnik.ba

24. travanj 2024 12:56