Article_Top_970x250

Idući tjedan 20-ak radnika se vraća na posao u Aluminij

potvrdio klepić

Idući tjedan 20-ak radnika se vraća na posao u Aluminij

lip 15, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: Arhiva

S druge strane, federalni ministar energije i rudarstva Nermin Džindić kaže kako nije ispoštovan niti jedan uvjet potpisan ugovorom.

‘Čini mi se da će već idućeg tjedna biti 20-ak radnika uposleno, ali službeno od 1. kolovoza drugi kontingent će biti u radnom odnosu”, rekao je za BHRT predsjednik Nadzornog odbora Aluminija Zdenko Klepić.

Prema ugovoru koji je potpisan s firmom Aluminij Industries, dio proizvodnje trebao bi početi u listopadu, a Klepić kaže kako je upućena i zamolba Vijeću ministara da se odobri uvoz repromaterijala.

”Moraju ući i pripremiti sve za proizvodnju. Za listopad je najavljen početak proizvodnje. A to je dobar rok. Ekonomista sam, pa gledajući s te strane, moraju pripremiti sve za prodaju”, dodao je Klepić.

A tada bi, prema ugovoru, bilo uposleno njih 180. No, s druge strane, federalni ministar energije i rudarstva Nermin Džindić kaže kako nije ispoštovan niti jedan uvjet potpisan ugovorom.

”Trenutno niti jedan bivši radnik nije uposlen u Aluminij Industries, a to je bio jedan uvjet. Nije plaćena najamnina i ugovor je potpisan na 60 dana”, kazao je Džindić.

Ugovor bi, dodao je, mogao biti produžen na još 60 dana, ali je potrebno provesti cjelokupnu proceduru iznova, što nije urađeno.

Kaže kako bi na već na sljedećoj sjednici Federalne vlade trebao biti pokrenut postupak stečaja Aluminija. Iz tvrtke Aluminij Industries stigao je demantij ovih navoda.

”Tvrtka Aluminij Industries d.o.o. menadžment i međunarodni partneri potpuno su posvećeni uspješnoj provedbi projekta i nastavit će neumorno raditi na obnavljanju proizvodnje i ponovnom upošljavanju Aluminijevih radnika. Svi procesi i potezi do sada poduzeti u skladu su s odredbama ugovora o zakupu potpisanog s Aluminijem i zakonima Bosne i Hercegovine”, navode iz Aluminij Industries.

BHRT ističe kako je očito se nastavlja pravna, a po svemu sudeći i politička borba oko sudbine Aluminija i sudbine njegovih bivših radnika.

Županijsko tužiteljstvo već radi na slučaju Aluminij zajedno s Financijskom policijom, a vezano za ranije kršenje zakonskih propisa i lažnog prikazivanja stanja i imovine.

‘Obavještavamo Vas da je Financijska policija FBiH, postupajući po nalogu Tužiteljstva HNŽ-a, sačinila Izvješće o utvrđenim činjenicama u postupku inspekcijskog nadzora, kontrole financijsko-materijalnog, vanjskotrgovinskog i deviznog poslovanja gospodarskog društva Aluminij d.d. Mostar, za razdoblje od 1.1.2014. do 10.7.2019. godine, te ga dostavila Tužiteljstvu na nadležno postupanje”, priopćeno je iz Financijske policije.

Prema njihovu izvješću, temeljni problem Aluminija bio je što je gotovi proizvod prodavan ispod cijene. Poslovanje se svelo na štetne kompenzacije, koje su dovele do manjka novčanih sredstava.

”Nejasno je što je sve ove godine radila Federalna vlada, županijski organi, Financijska policija i pravosuđe, te zašto nisu reagirali na vrijeme. A sada se pitamo, može li se ponovno pokrenuti nekadašnji gigant ili je sve bliže njegov kraj”, izvještava BHRT.

Dnevnik.ba