StoryEditor
najava

Idućega tjedna u Mostaru počinje Peti iseljenički kongres

Piše fena  /  24.06.2022., 18:53h

Peti hrvatski iseljenički kongres "Izazovi i perspektive zajedništva" bit će svečano otvoren kulturno-umjetničkim programom u četvrtak, 30. lipnja, u organizaciji Hrvatskog doma hercega Stjepana Kosače.

Program će započeti u velikoj izložbenoj dvorani Galerije Kraljice Katarine Kosače s početkom u 20 sati, najavili su organizatori.

Dobrodošlicu će nazočnima uputiti Danijel Vidović, ravnatelj Hrvatskog doma hercega Stjepana Kosače te Marin Sopta, predsjednik Centra za istraživanje hrvatskog iseljeništva.

Na samom početku programa bit će predstavljen zbornik "Hrvatska izvan domovine IV" autorice Ivane Hebrang Grgić i urednice Tanje Trošelj Miočević.

Uslijedit će otvorenje izložbe pod nazivom "Dio nas" na kojoj će svoje radove u Galeriji kraljice Katarine predstaviti akademski umjetnici Dario Pehar, Mario Šunjić, Dalibor Nikolić, Željko Koren i Tamara Herceg.

U glazbenom dijelu izložbe nastupit će pijanistica Lucija Zovko.

Izložbu će otvoriti Nevenko Herceg, predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanske županije.

Potom će uslijediti program na Trgu hrvatskih velikana koji će započeti projekcijom kratkog filma "Hercegovina" autora Ive Čolaka i Zdenka Jurilja, te koncert na kojem će nastupiti tri ženske klape Narenta, Drača i Bura te muška klapa Ero.

Moderatorica programa bit će Anita Martinac.

Organizatori ističu kako je kongres namijenjen znanstvenicima i stručnjacima iz cijeloga svijeta koji se bave iseljeničkim i migracijskim temama, očuvanjem nacionalnog identiteta, zatim gospodarstvenicima, umjetnicima, stručnjacima svih generacija, kako iz iseljeništva, tako i povratnicima u domovinu s namjerom prenošenja iskustva.

Također dodaju kako se kroz različite tematske cjeline obrađuju teme iz područja demografije, gospodarstva, javnih politika, povijesti, kulture, umjetnosti, jezika, baštine, duhovnosti te teme koje povezuju iseljeništvo i domovinu.

Na kongresu će sudjelovati 150 znanstvenika i profesora iz cijeloga svijeta, dok je zatvaranje kongresa planirano za 3. srpnja, stoji u najavi.

Dnevnik.ba

20. travanj 2024 11:53