StoryEditor
važni savjeti

Idete na more? Pazite u koje doba dana putujete, koristite alternativne prijelaze i pobrinite se da je spakirano sve što vam treba...

Piše desk  /  26.06.2022., 11:09h

Iznimno visoke temperature zraka, koje su u posljednje vrijeme u stalnom porastu, "natjerale" su veliki broj državljana BIH osvježenje potražiti na Jadranu unatoč visokim cijenama koje su nerijetko dvostruko više u odnosu na ranije godine.

Iako, prema posljednjim podacima BiHAMK-a, jučer zadržavanja na graničnim prijelazima nisu bila dulja od pola sata, izvjesno je da će se prometni čepovi stvarati već početkom srpnja, što su za Večernji list BiH potvrdili iz Granične policije BiH.

- S obzirom na turističku sezonu i ukidanje mjera vezanih uz pandemiju koronavirusa na graničnim prijelazima, dolazi do povećanja prometa. Trenutačno na prijelazima nema većih zadržavanja ni gužvi. GP BiH poduzima sve mjere na smanjenju gužvi i čekanja na graničnim prijelazima, a svakako putnicima preporučujemo da se prije namjeravanog putovanja informiraju o stanju prometa na graničnim prijelazima te da koriste najbliže ili susjedne prijelaze s manjom frekvencijom prometa - kazala je za Večernji list Franka Vican Bošković, glasnogovornica Granične policije BiH.

Budući da se uskoro mogu očekivati veće gužve na graničnim prijelazima koji vode prema moru, savjetuje se korištenje alternativnih pravaca kako bi se izbjegla veća zadržavanja. Kad je riječ o Hercegovini, već je poznato kako su najveće gužve na GP Doljani, gdje se, prema ranijim iskustvima, na izlaz iz BiH čekalo i do dva sata. Prema informacijama iz GP BiH, najfrekventniji granični prijelazi tijekom ove godine bili su Gradiška, Orašje, Rača i Brod. U istom su razdoblju na Međunarodnom graničnom prijelazu Gradiška državnu granicu prešle 1,070.854 osobe, na MGP Orašje 961.157, na MGP Rača 905.785, a na MGP Brod 781.478 osoba. Od navedenog broja, najviše je evidentirano, uz državljane BiH, državljana Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Slovenije, Austrije i Njemačke. Kako je odranije poznato, zbog pojačanog prometa na samom jugu zemlje i preopterećenosti određenih graničnih prijelaza u ljetnoj sezoni, preporučuje se korištenje graničnog prijelaza Bijača - Nova Sela koji se nalazi na autocesti, ali i Zvirići - Prud, Crveni Grm - Mali Prolog, Orahovlje - Orah, Ivanica - Brgat, Gorica - Vinjani Donji i Osoje - Vinjani Gornji, piše Vecernji.ba. Kako bi se izbjegla dodatna zadržavanja na samim prijelazima, mole se putnici da provjere ispravnost dokumenata. No, osim pravog izbora granice, kako biste izbjegli gužve, važno je još nekoliko stavki.

Inače, svi koji su roditelji znaju da odmor s bebama i djecom može biti znatno izazovniji od onoga za odrasle, zbog čega je vrlo važno planirati vrijeme putovanja ujutro ili navečer jer se ne želite zateći na cesti preko dana, kada su temperature znatno više. Prije polaska ne bi bilo loše da roditelji istraže sve pogodnosti za djecu koje nude objekti privatnog smještaja u mjestu u kojem žele provesti odmor, a važno je i pomno isplanirati pakiranje stvari kako biste ponijeli sve što bi vam moglo biti potrebno. Prije samog polaska na more vrlo je važno osigurati dovoljne količine tekućine i hrane, znači dovoljno vode, dohranu za bebe, sendviče ili neku drugu hranu koju ćete moći pojesti tijekom putovanja ili čim dođete u smještaj. No, putujete li u Hrvatsku, važno je znati što smijete prenijeti preko granice, a još važnije je poštovati propisana ograničenja kako biste izbjegli oduzimanje hrane i nepotrebno plaćanje kazni. Kako je naznačeno na službenoj stranici Carinske uprave Ministarstva financija RH, bh. građanima nije dopušten unos ni najmanjih količina mesa i mlijeka te proizvoda od mesa i mlijeka. Mlijeko u prahu namijenjeno za dojenčad, hranu za dojenčad i posebnu hranu koja se koristi iz medicinskih razloga moguće je unijeti u količini od dva kilograma po osobi, stoga, roditelji, oprez. Proizvoda životinjskog podrijetla, kao što su med, jaja, proizvodi od jaja, meso, puževi, žablji kraci..., u RH možete unijeti samo dva kilograma. Kruh, kolače, kekse, vafle, dvopek, tostirani kruh i slične prepečene proizvode s manje od 20 posto prerađenih mliječnih proizvoda od jaja koji su trajni na sobnoj temperaturi moguće je unijeti, ali samo koliko je dovoljno za osobnu potrošnju. Za čokoladu i slastice, prema propisima, vrijedi isto pravilo. U osobnu ljekarnu ne zaboravite uvrstiti i sprej protiv komaraca, nekoliko flastera, toplomjer i antiseptik. Ne zaboravite osobne i zdravstvene iskaznice.

Ljeto je samo po sebi velika atrakcija, kako za djecu tako i za odrasle. Sve aktivnosti koje uključuju vodu, pijesak, šljunak zabavne su svim dobnim skupinama. Gradnja dvorca u pijesku, prskanje vodom, bacanje kamenčića ili lovljenje ribica mrežicom, ronjenje, odbojka na pijesku ili u moru... neke su aktivnosti kojima će se zasigurno sve generacije zabaviti. No, ne zaboravite na jačinu sunca. Na suncu boravite samo ujutro i u poslijepodnevnim satima, a ostatak vremena trudite se biti u "šumici" ili parku u hladu te, obvezno, ne zaboravite kremu za sunčanje.

Dnevnik.ba

23. travanj 2024 15:20