StoryEditor

Identificiran napadač na policajce u Washingtonu, objavljene su i njegove poruke na Facebooku

Piše D  /  03.04.2021., 07:04h

William F. Evans, policijski službenik Capitola, ubijen je, a drugi policajac ozlijeđen je nakon što ih je u petak na dobro čuvanom sjevernom ulazu u američki Kapitol "pokosilo" vozilo , izjavio je v.d. šefa kapitolske policije.

Osumnjičeni Noah Green (25) iz Indiane u svom sumanutom pohodu izašao je iz automobila s nožem u ruci i počeo nasrtati na policajce. Ustrijeljen je i ubijen.

Evans, koji je u policijskoj službi bio 18 godina, teško je stradao u nasilnom incidentu, a nedugo nakon napada podlegao je ozljedama. Nancy Pelosi, predsjednica Zastupničkog doma Sjedinjenih Država, nazvala ga je "mučenikom američke demokracije". Naredila je da se zastave u kompleksu spuste na pola koplja u čast poginulog časnika.

image

Ubijeni policajac William Evans

Istražitelji još nemaju motiv za napad, ali ne vjeruju da je incident "povezan s terorizmom". Također, vozač prethodno nije bio poznat policiji, prenosi The New York Times.

No američki novinari detaljno su proučili Greenov Facebook profil prije nego što je isti "skinut" s društvene mreže. On se nazivao sljedbenikom Louisa Farrakhana, lidera "Nacije islama", muslimanske organizacije Afroamerikanaca čiji je najpoznatiji član bio Malcolm X.

image

Foto: Eric Baradat

- Bio sam na dobrom putu i sve što sam planirao, to sam i ostvario. Za to je bilo potrebno puno učenja i vježbanja. Međutim, Alah mi je namijenio neki drugi put. Kroz život sam si postavljao ciljeve, postizao ih, dizao sam letvicu više, a zatim sam sve to morao žrtvovati - pisao je Green na svom Facebook profilu.

image

Noah Green (Foto: Facebook)

Neki republikanci nedavno su tražili ublažavanje sigurnosnih mjera na Capitolu, a Mitch McConnell, manjinski čelnik Senata, prošli mjesec požalio se na "pretjerani kordon naoružanih vojnika i ograda", rekavši kako ga "militarizirana atmosfera podsjeća na njegov posljednji posjet Kabulu 2015. godine".

image

Foto: Eric Baradat

Ovaj napad dogodio se kojih tjedan dana nakon što su dužnosnici uklonili ogradu prekrivenu žilet-žicom, koja je postavljena oko kompleksa zbog zaštite od daljnjih napada nakon nereda 6. siječnja. Ulice oko Capitola ponovno su se otvorile za promet vozila, a bilo je najavljeno i smanjivanje prisutnosti Nacionalne garde na Capitolu, piše Jutarnji.hr.

Dnevnik.ba

24. travanj 2024 19:00