StoryEditor

Identificirali su četvoricu osumnjičenih za rušenje zrakoplova Malaysia Airlinesa

Piše D  /  19.06.2019., 04:06h

Međunarodni istražitelji identificirali su četvoricu osumnjičenih za rušenje putničkog zrakoplova Malaysia Airlinesa MH17 nad Ukrajinom prije gotovo pet godina.  

Osumnjičeni su odgovorni za prijenos proturaketnog sustava "Buk" iz Rusije u zonu sukoba u istočnoj Ukrajini, rekao je novinarima član istraživačkog tima koji vode Nizozemci.

Ruska vojska osigurala je raketni sustav koji je iskorišten za obaranje zrakoplova nad područjem pod vlašću proruskih pobunjenika. 

Namjera je bila "oboriti vojni zrakoplov", rekao je predstavnik tima na konferenciji za medije koju je prenosila televizija u nizozemskom gradu Nieuwegeinu.

Optužena su trojica Rusa, Igor Girkin, Sergej Dubinski i Oleg Pulatov te Ukrajinac Leonid Karčenko.

Za njima su izdane međunarodne tjeralice, a suđenje je predviđeno u ožujku.

Girkin, bivši pukovnik ruske Savezne sigurnosne službe, bio je najviši vojni zapovjednik pobunjenika u Donjecku. Bubinski i Pulatov su bili povezani s ruskom Glavnom vojnom obavještajnom upravom, a Ukrajinac Karčenko zapovjednik borbene jedinice u Donjecku, kažu istražitelji.

Boeing 777 koji je letio iz Amsterdama prema Maleziji, srušen je 17. srpnja 2014. pri čemu je poginulo 298 ljudi, uglavnom Nizozemaca.

Osim Nizozemaca, međunarodni istraživački tim uključuje i službenike iz Malezije, Australije, Belgije i Ukrajine koji su pretražili brojne materijalne dokaze poput fotografija, video snimki te preslušali svjedočenja povezana s nesrećom. 

Rusija poriče bilo kakvu umiješanost u slučaj te sugerira da su raketni sustav poslale ukrajinske vojne snage. 

Glasnogovornik ruskog predsjednika Vladimira Putina kritizirao je nalaze istrage tvrdeći da su oni jednostrani.

"Rusija nije sudjelovala u ovome", rekao je Dmitrij Peskov, prenijela je državna agencija TASS.

"Od samog početka nakon tragedije, Rusija je pokazala inicijativu da se priključi istrazi ove strašne nesreće", dodao je. 

Ukrajinski državni tužitelj Jurij Lucenko rekao je u srijedu da će Ukrajina nastojati uhititi osumnjičenog Ukrajinca Leonida Karčenka, prenosi Hina.

Dnevnik.ba

27. travanj 2024 01:45