StoryEditor
putovanje u ameriku

Iako su vize za Ameriku ukinute, ne možete samo sjesti u avion i otputovati

Piše desk  /  23.10.2021., 22:05h
Hrvatski državljani od danas mogu putovati u Sjedinjene Države bez vize putem prijave u Elektronički sustav za odobravanje putovanja (ESTA) za turistička i poslovna putovanja u trajanju od 90 dana.

Vijest je objavila danas američka ambasada na svojim stranicama na Facebooku.

No što to točno znači?

Ako planirate u Sjedinjene Američke Države putovati poslovno ili turistički, prije putovanja potrebno je ispuniti ESTA prijavnicu na ovoj stranici, piše Index.

Prijave putem ESTA-e mogu se podnijeti u bilo koje vrijeme prije putovanja, no Ministarstvo domovinske sigurnosti preporučuje putnicima da zahtjev podnesu što je prije moguće, a najmanje 72 sata prije puta, navodi se u priopćenju iz Veleposlanstva SAD-a.

Državljani Hrvatske nisu dužni predočiti specifičan plan putovanja prije podnošenja zahtjeva putem ESTA-e. Zahtjevi ESTA-e općenito vrijede dvije godine.

Putnici s valjanim vizama B1/B2 trebali bi nastaviti koristiti se svojom vizom za put u Sjedinjene Države, navodi se u priopćenju Veleposlanstva SAD-a u Zagrebu.

Donosimo odgovore na neka važna pitanja.

Garantira li vam ESTA ulaz u SAD?

Ne, na ulasku u SAD vas mogu odbiti unatoč tome što vam je odobrena ESTA.

Kako je komentirao Željko Sičaj u Dnevniku Nove TV, bez obzira na to što se netko registrira i prođe provjeru, to ne znači da će ući u SAD jer je završna odluka na graničnom službeniku. Dakle, granični službenik može vam nakon provjere dokumenata odbiti ulazak u SAD. No, to se događa u vrlo rijetkim slučajevima.

Što ako radite ili studirate u SAD-u?

ESTA vrijedi za kratka i poslovna putovanja koja traju manje od 90 dana. Za sva druga putovanja, rad, studiranje ili boravak dulji od 90 dana i dalje je potrebna viza.

Koliko košta ESTA?

ESTA košta 14 dolara, dok je zahtjev za vizu koštao 160 dolara.

Što ako imate važeću vizu?

Svaka osoba koja ima važeću vizu može je nastaviti koristiti.

Može li se produžiti boravak?

Ne, ESTA dozvoljava boravak do maksimalno 90 dana. Nema produljenja.

Što ako vam je već odbijena viza ili ste imali problema prilikom ulaska u SAD?

Podnositelj zahtjeva za ESTA-u kojemu je već odbijen zahtjev za vizu ili je kazneno osuđen neće dobiti odobrenje za putovanje.

Ako ste ikada bili uhićeni, pa čak i ako niste bili osuđeni nakon toga, ako imate ozbiljnu zaraznu bolest, ako vam je već odbijen ulazak u SAD ili ste deportirani, nemojte pokušavati putovati ESTA-om.

Što ako vam je odbijena ESTA?

Možete podnijeti zahtjev za vizu u američkom veleposlanstvu ili konzulatu.

Božinović: Hrvatska će biti jedna od rijetkih država koja će ući u program Global Entry

Ministar unutarnjih poslova komentirao je mogućnost bezviznog putovanja u SAD za većinu hrvatskih građana.

"Potpisali smo cijeli niz sporazuma, uskladili naše sigurnosne protokole i povezali sigurnosne sustave. Prije svega, one vezane za putovanja putnika. U svega godinu dana smo se povezali s bazama putnika svih aviokompanija koje putuju u Hrvatsku, s FBI-jem, DEA-om, naše se informacija izmjenjuju svakodnevno", rekao je ministar Božinović, prenosi N1.

"Naši građani mogu od danas putovati u SAD bez vize. To smo obećali na početku mandata i ispunili. Zahvalan sam svim institucijama koje su sudjelovale, posebna zahvala ide Veleposlanstvu SAD-a u Hrvatskoj", kaže Božinović.

Kaže da će hrvatski građani u SAD ulaziti po privilegiranom programu

No, Božinović dodaje da će hrvatski građani u SAD moći ulaziti po privilegiranom programu. "Nismo se zaustavili na ovome, u bliskom smo kontaktu s Ministarstvom domovinske sigurnosti i mogu reći da će Hrvatska biti jedna od rijetkih država koja će ući u program Global Entry, a to znači da će naši državljani moći prolaziti kroz granične prijelaze u SAD-u na privilegiran način, bez kontrole. To je način koji SAD daje samo državama u čije institucije imaju veliko povjerenje. Uz Njemačku, Švicarsku i Veliku Britaniju, Hrvatska će biti 4. europska zemlja koja će ući u Global Entry", rekao je ministar.

"Dug proces koji je vrijedio truda"

"Izuzetno smo zadovoljni što hrvatski građani sada imaju mogućnost putovati u Sjedinjene Države bez vize", rekao je otpravnik poslova američkog veleposlanstva u Zagrebu Mark Fleming u priopćenju dostavljenom medijima.

"Bio je to dug proces, no vrijedio je truda i čestitamo hrvatskoj vladi što je uspješno ispunila stroge zahtjeve za ulazak u Program izuzeća od viza", navodi Fleming koji se raduje što će to "produbiti veze između američkog i hrvatskog naroda".

15. travanj 2024 08:50