Article_Top_970x250

Iako nisu verificirani FUCZ dijeli bolnicama Fikretove respiratore

Afera "Respiratori"

Iako nisu verificirani FUCZ dijeli bolnicama Fikretove respiratore

stu 23, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Federalna uprave civilne zaštite (FUCZ) nastavila je s podjelom kineskih respiratora koje je u Bosnu i Hercegovinu uvezla "Srebrena malina" u vlasništvu TV voditelja Fikreta Hodžića po cijeni od 10,5 milijuna KM.

Ovu nabavku mjesecima istražuje Tužiteljstvo BiH, a kako je danas objavljeno, optužnica samo što nije podignuta. Ukupno 16 respiratora podijeljeno je danas Kantonalnoj bolnici u Zenici i Općoj bolnici u Tešnju, točnije 12 je dobila zenička, a četiri tešanjska bolnica. No, kao ni ukupno 34 koja su podijeljena UKC Tuzla i KCUS u Sarajevu, još uvijek nisu verificirana.

Tek nakon verifikacije bit će utvrđeno jesu li ispravni. Ranije je tijekom podjele bolnicama u Sarajevu i Goraždu utvrđeno da imaju sistemsku grešku. Sada se opet nasilu pokušavaju podijeliti, putem firme iz Srbije, koja da sve bude indikativno ovaj posao radi besplatno, piše Avaz.

Ranije nisu bili ni ovlašteni za instalaciju ovih uređaja. No Zakon je jasan: "U skladu sa Zakonom o mjeriteljstvu BiH (Sluzb glasnik BiH 19/01) svako mjerilo iz zakonskog mjeriteljstva se MORA verificirati od strane laboratorije imenovane od strane Instituta za mjeriteljstvo BiH. 

Korištenje mjerila iz zakonskog mjeriteljstva (u ovom slučaju respiratora) bez verifikacije je kršenje zakonskih odredbi. Svako mjerilo koje nije verificirano se smatra neispravnim"

Dnevnik.ba