Article_Top_970x250

IAKO JE SPASILA BIH OD RASPADA Za SDA Herceg Bosna je "takozvana", pozivaju na proslavu njenog gašenja

nazivaju je "paradržavom"

IAKO JE SPASILA BIH OD RASPADA Za SDA Herceg Bosna je "takozvana", pozivaju na proslavu njenog gašenja

stu 18, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: Arhiva

Iz Stranke demokratske akcije danas je poručeno kako obilježavanje godišnjice Herceg-Bosne predstavlja najgrublje vrijeđanje obitelji ubijenih, žrtava silovanja, logora, tortura i drugih zločina koje su provodile vlasti ove "paradržavne zajednice".

"Danas je godišnjica pada Vukovara, jednog od simbola strašnih zločina počinjenih tijekom velikosrpske agresije na prostoru bivše Jugoslavije. Kao što je potrebno iskazati pijetet prema žrtvama zločina JNA u Vukovaru, potrebno je pokazati pijetet i prema žrtvama zločina tzv. Herceg-Bosne. Umjesto toga zastupnici HDZ BiH izabrali su da slave ratne zločince i vrijeđaju njihove žrtve", rečeno je u priopćenju Stranke demokratske akcije.

SDA piše da je pravomoćnom presudom Haškog tribunala utvrđeno da je Herceg-Bosna bila udruženi zločinački pothvat, koji je imao za cilj stvaranje etnički čistog hrvatskog entiteta i njegovo ujedinjenje s Hrvatskom.

"Službeni stav Europske unije i UN-a jeste da se presude Haškog tribunala moraju poštovati i svako suprotno postupanje je kršenje temeljnih civilizacijskih načela i vladavine prava. Temeljna civilizacijska načela podrazumijevaju slavljenje pobjeda nad zločinačkim tvorevinama, pogotovo nad onima čiji su zločini presuđeni pred međunarodnim tribunalima. Zato bi opravdano i potrebno bilo obilježavati ne dan osnivanja, nego dan gašenja paradržavnih tvorevina", poručuju iz SDA.

Dnevnik.ba