StoryEditor
napad na izrael

Iako je prije nekoliko dana zakazao, izraelski Iron Dome sinoć je presreo Hamasove rakete

Piše desk  /  09.10.2023., 09:27h

Izraelska željezna kupola (Iron Dome) noćas je presrela desetke i desetke Hamasovih raketa koje su iz Gaze ispaljene prema Izraelu.

Hamas je noćas ispalio na desetke raketa, a gađali su i zračnu luku u Tel Avivu.

Objavljeno je više snimki koje pokazuju da je Iron Dome ove noći bio izrazito efikasan. 

Što je Iron Dome i zašto nije bio učinkovit prije nekoliko dana

Iron Dome je mobilni sustav protuzračne obrane koji funkcionira u svim vremenskim uvjetima. Odnosno, barem je tako predviđeno, prenosi Index.

Operativan je postao 2011. godine. Kako je prije nekoliko godina objavio Bloomberg u videoprilogu o toj tehnologiji, za razvoj je potrošeno oko 200 milijuna dolara. No, riječ je samo o razvoju, u cijeli sustav do danas je uloženo puno više novca. 

Na tlu su postavljena mobilna vozila na kojima se nalaze rakete. Riječ je o izrazito mobilnom sustavu koji se u roku nekoliko sati može potpuno prebaciti s jednog mjesta na drugo.

Iron Dome pretrpio je kritike nakon Hamasovog žestokog napada prije nekoliko dana. Hamas je do sada nikad viđenom masovnošću raketa "pregazio" taj moćni izrelski protuzračni sustav. Ključni razlog za to je što izraelska vojska ima na raspolaganju (samo) deset bitnica Iron Dome.

Da je svih deset bitnica imalo po četiri lansera, to bi značilo da su u trenutku početka napada imale na raspolaganju 800 projektila Tamir. Međutim, najmanje jedna bitnica okrenuta je prema južnom Libanonu kako bi branila sjever Izraela, a vjerojatno je jedna i na Golanskoj visoravni. Hamas tvrdi da je u prvom valu napada lansirao više od 5000 raketa. Izraelska vojska prvo je objavila da je lansirano oko 2500 raketa, no potom su taj broj povećali na oko 3500.

Nedostaci Iron Doma

Izrael je bio itekako svjestan da Iron Dome ima i velike nedostatke. Najveći je cijena projektila Tamir za koju izraelsko ministarstvo obrane tvrdi da je 50 tisuća dolara po komadu. To znači da je trošak svakog obaranja raketa od minimalno 50 tisuća dolara, ako se koristi samo jedan projektil, pa do čak 100 tisuća dolara ako se koriste dva.

Drugi problem, koji je doveo do probijanja obrane, jest ograničena količina projektila u lanserima. Izraelska vojska je puno puta upozoravala da bi ovakav masovni napad premašio kapacitete Iron Domea, no političari nisu vjerovali da će do njega doći. Zapravo se više strahovalo da bi takav napad mogao doći iz pravca juga Libanona nego iz Gaze.

Taj se problem može riješiti ili dodavanjem novih lansera s vrlo skupim Tamirima ili revolucionarno novim pristupom. A taj je Iron Beam. Ovaj sustav umjesto vođenih projektila koristi lasersku zraku snage veće od 100 kW. Zahvaljujući njoj trošak obaranja će s 50 do 100 tisuća pasti na nekoliko dolara.

Bivši izraelski premijer Naftali Bennett je u veljači 2022. najavio prvi operativni sustav za godinu dana. Međutim, tvrtka Rafael Advanced Defense Systems objavila je da će razvoj biti gotov krajem 2024. ili tijekom 2025. godine. S obzirom na posljedice raketnog udara iz Gaze, za očekivati je da će Rafael ubrzati razvoj te će sustav biti operativan već 2024.

Dnevnik.ba

13. svibanj 2024 21:26