StoryEditor
stuart peach

I Velika Britanija šalje posebnog izaslanika za zapadni Balkan, stiže bivši šef Vojnog odbora NATO-a

Piše desk  /  02.12.2021., 11:41h
Stuart Peach, koji je ranije bio na visokim vojnim pozicijama, izabran je za britanskog izaslanika za zapadni Balkan.

Riječ je o odluci premijera Velike Britanije Borisa Johnsona, a kao razlog je navedena posvećenost ove države stabilnosti i prosperitetu zapadnog Balkana.

Kako su priopćili iz britanske vlade, Peach će biti izaslanik nakon što je ranije ove godine odstupio s pozicije predsjedatelja Vojnog odbora NATO-a. Predsjedatelj je bio 2018., a prije toga je bio na čelu Stožera obrane Velike Britanije.

Istaknuto je da će raditi s čelnicima zemalja zapadnog Balkana, s drugim akterima u ovom dijelu svijeta, kao i s britanskim saveznicima u Sjedinjenim Američkim Državama i Europi kako bi podržali i osnažili regionalnu stabilnost. Najavljeno je da će podržavati i rad visokog predstavnika Christiana Schmidta.

"Njegovo djelovanje će također podrazumijevati osnaživanje demokratskih institucija i otvorenog društva, i to pomažući u borbi protiv teškog i organiziranog kriminala te drugih sigurnosnih problema. Poticat će rješavanje pitanja ratnih zločina i nestalih osoba. Velika Britanija će se nastaviti baviti jednakošću spolova i implementacijom Inicijative za prevenciju seksualnog nasilja. Stuart će u Bosni i Hercegovini nastaviti podržavati visokog predstavnika koji ima punu podršku Velike Britanije. Zajedno s partnerima će podržavati dijalog Srbije i Kosova potpomognut od Europske unije", navedeno je.

U britanskoj vladi su napomenuli da se Bosna i Hercegovina, kako su istaknuli, suočava s najvećom egzistencijalnom prijetnjom od završetka rata te da postoje realni izgledi za produbljivanje podjela i konflikt.

Podsjetili su da su među državama koje nastoje održati stabilnosti u Bosni i Hercegovini, a u skladu s Daytonskim mirovnim sporazumom.

Dnevnik.ba

16. travanj 2024 08:35