StoryEditor
zlouporaba pozicije

I u Strasbourgu će govoriti bez odobrenja

Piše desk  /  22.01.2022., 08:49h
Predsjedatelj Predsjedništva BiH Željko Komšić ne planira odustati od zlouporabe pozicije na kojoj se nalazi, a to potvrđuje i najava da će se utorak obratiti na zimskom zasjedanju Parlamentarne skupštine Vijeća Europe i iznositi osobne stavove, jer govor nije usuglašen.

U radu redovnog siječanjskog zasjedanja Parlamentarne skupštine Vijeća Europe u Strasbourgu, koje počinje u ponedjeljak u online formatu i traje do petka, sudjelovat će izaslanstvo iz BiH koju čini devet zastupnika i izaslanika iz Parlamenta BiH. Plan je da se drugog dana zasjedanja parlamentarcima obrati i, kako je najavljeno, Željko Komšić.

Zamjenica predsjedateljice Izaslanstva Parlamenta BiH u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe Snježana Novaković-Bursać za Glas Srpske kaže da je i ranije bilo slučajeva da se tijekom zasjedanja tog tijela obraćaju i drugi dužnosnici BiH, ali da je sada situacija drugačija.

- Možemo očekivati da će Komšić sada zlorabiti svoju poziciju predsjedatelja Predsjedništva BiH i iznijeti osobni stav jer se o ovome nije razgovaralo na razini Predsjedništva niti je usuglašen tekst govora. Tako da, s pravom, očekujemo politički govor, jednostran, ali njegov domet u tom formatu može poslužiti samo za unutarnju upotrebu i to vrlo ograničenu - kaže Novaković-Bursać.

Sve ovo je, dodala je, nastavak Komšićevih pojavljivanja i govora u svijetu bez usuglašenih stavova, što najbolje govori o njemu i tome koliko drži do pravila i institucija BiH.

- Evidentno je kršenje Poslovnika o radu Predsjedništva BiH, principa na kojima trebaju funkcionirati stvari na razini  zajedničkih organa, što može samo pogoršati odnose u zemlji jer je jasno da Komšić krši domaće akte, uključujući i Ustav - istakla je ona.

Na dnevnom redu siječanjskoj zasjedanja Parlamentarne skupštine Vijeća Europe nema konkretne točke koja se tiče BiH, ali treba očekivati da bi se mogle spomenuti presude Europskog suda za ljudska prava u Strasbourgu jer je potreba njihovog provođenja pod stalnom lupom.

- Vijeće Europe nas u kontinuitetu podsjeća na neispunjene obaveze, ali uz to treba podsjetiti da su se oni, također, kroz rezoluciju o funkcioniranju demokratskih institucija u BiH iz 2005. godine vrlo jasno izjasnili o poziciji visokog predstavnika i nadležnostima, odnosno o neprihvatljivoj praksi nametanja zakona s njihove strane. Bit će zanimljivo pratiti hoće li se Komšić, kada je već dio predstojećeg zasjedanja, referirati na to, ali je vjerojatnije da će se iz koncepta Vijeća Europe uhvatiti samo za ono što je njemu politički prihvatljivo - zaključila je.

Politički analitičari dulje vrijeme upozoravaju da Komšić djelovanjem narušava ugled BiH, za što optužuje druge.Prema nekim ocjenama, Komšić je za vrijeme svog predsjedavanja potvrdio ono što se na početku šuškalo, a to je da će djelovati po svom nahođenju, voditi se osobnim interesima i ići kontra dobrosusjedskih odnosa. Kao jedan od primjera često se navodi njegov samovoljni odlazak u New York na sjednicu Opće skupštine UN-a, također, bez dogovora i usuglašenog stava unutar Predsjedništva BiH, kako nalažu najviši propisi.

Izbori i holokaust

Na zimskom zasjedanju Parlamentarne skupštine Vijeća Europe očekuje se, kako je priopćeno, izbor rukovodstva Stalnog odbora i radnih tijela. Na predviđenom dnevnom redu parlamentarci će razmotriti Pakt EU o migracijama i azilu iz perspektive ljudskih prava, te izvještaje o borbi protiv rastuće mržnje prema LGBTI osobama, promatračkih misija s predsjedničkih izbora u Bugarskoj i parlamentarnih izbora u Kirgistanu. Posebnim događajima u Strasbourgu će, tijekom zimskog zasjedanja, biti obilježen Međunarodni dan posvećen sjećanju na žrtve holokausta.

Dnevnik.ba

18. travanj 2024 07:00