Article_Top_970x250

I ranije sumnjali na Smiljanu: ´Lani smo bili na korak do rješenja misterija, dobili smo dojavu da je tijelo u septičkoj jami...´

horor u međimurju

I ranije sumnjali na Smiljanu: ´Lani smo bili na korak do rješenja misterija, dobili smo dojavu da je tijelo u septičkoj jami...´

velj 20, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: Željko Hajdinjak/Dušan Miljuš/CropixSmiljanu Srnec, osumnjičenu za ubojstvo sestre Jasmine Dominić, jutros u 7.30h iz prostorija PU Međimurske dovezli su policijskom 'maricom' na ispitivanje u varaždinski Županijski sud gdje joj je sutkinja istrage

Smiljanu Srnec, osumnjičenu za ubojstvo sestre Jasmine Dominić, jutros u 7.30h iz prostorija PU Međimurske dovezli su policijskom 'maricom' na ispitivanje u varaždinski Županijski sud gdje joj je sutkinja istrage Biserka Plesničar odredila istražni zatvor u trajanju od 30 dana zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela i opasnosti od utjecanja na svjedoke.

I dok se mnogi pitaju kako je moguće da nitko nije otkrio da je tijelo u zamrzivaču i da policiji ništa nije bilo sumnjivo, Jutarnji list došao je do nekih ljudi koji su radili na slučaju nestanka Jasmine Dominić koji su , uz uvjet da ostanu anonimni, pojasnili što je policija sve poduzimala.

- Najbliže tome da riješimo misterij nestanka bili smo prošle godine. Dobili smo jednu dojavu da bi tijelo moglo biti u septičkoj jami, ali nismo mogli dobiti i formalni nalog za pretragu. Ali, policija je na temelju svojih ovlasti uspjela napraviti radnju pretrage i uvjerili smo se da nema tijela. Kad smo je 2014. godine prijavili za lažno prijavljivanje kaznenog djela razbojstva, od tada je fokus istrage nestanka Jasmine Dominić bio usmjeren prema njoj - kaže izvor Jutarnjeg upućen u istragu.

Sumnjali na sestru

Policija je i prije formalne prijave nestanka 16. kolovoza 2005. godine, kada je nestanak došla prijaviti Katarina Dominić, majka nestale Jasmine, došla do saznanja o glasinama koje kruže Palovcem.

Naime, Fredi, kako su zvali oca dviju djevojaka, kad bi popio čašicu više u krčmi otvorio bi dušu i govorio kako sumnja da Smiljana ima veze s Jacinim nestankom, kako je zvao Jasminu. No, kad bi policajci došli i formalno s njim obaviti razgovor, on te sumnje nikad nije ponovio, kaže isti izvor.

Policija je i sa Smiljanom obavljala razgovore. Ona je jednom policiji otkrila ime djevojke iz Zagreba s kojom Jasmina studira, s kojom se druži i koje su se, prema Smiljaninoj priči, posjećivale. Policija je odmah obavila razgovor s tom djevojkom i Smiljanine tvrdnje nisu se potvrdile.

- Ali kad bi nakon nekih pogovora došli u Palovec razgovarati ili s obitelji ili s mještanima, ti naši posjeti i razgovori često su bili popraćeni vrlo negativno. Policija je nakon prijave nestanka razgovarala s roditeljima, rodbinom, provjeravala glasine, a 2006. godine, nakon što je utvrđeno da Jasmina nije u Hrvatskoj, a obitelj tvrdila da je ona u inozemstvu, raspisana je i potraga za njom u sustavu Interpola - kaže izvor Jutarnjeg lista upućen u istragu.

Novinari Jutarnjeg lista su preko posrednika došli i do policajke koja je zaprimila prijavu o Jasmininu nestanku, koja je obavljala i terenske provjere. Ona je sada u mirovini, ali poručila je da ne želi ništa govoriti o svom radu na tom slučaju.

Kako je pak rekao jedan drugi izvor upućen u potragu za Jasminom Dominić, Smiljana je pristala i na “detektor laži”. Međutim, u nekoliko navrata ispitivač je morao prekinuti ispitivanje jer je bila nepodobna za testiranje zato što je konzumirala lijekove.

PROČITAJTE JOŠ: 

Psihijatar objasnio kako je moguće da netko 20 godina živi uz leš: ´Postoji taj fenomen...´

Suprug uhićene Smiljane: Po selu se svašta govori, teško nam je

Policija: Više članova obitelji je reklo da je u kontaktu s nestalom Jasminom

Kako je Smiljana prošla detektor laži?

Svjedok pretrage koji je otvorio zamrzivač: ´Bila je gola, u sjedećem položaju, crvena lica...´

´Moguće je da je osoba koja je sakrila tijelo zaista vjerovala da se to nije ni dogodilo´

Smiljana priznala: ´Da, ubila sam je! Zatukla! Ona je dobila sve, a ja ništa!´

Iz policije pojasnili zašto nisu ranije pregledali zamrzivač

Zatvorena škrinja

Tajnu tijela u zamrzivaču Smiljana je uspješno skrivala sve do prošle subote. Odlazak u trgovinu i s kćerima na vjeronauk bilo je dovoljan da zaručnik njezine 23-godišnje izvanbračne kćeri izvuče škrinju iz prostora ispod stepenica jer su namjeravali urediti taj dio kuće. Jedino taj dio prizemlja ispod škrinje nije bio popločan i Smiljana se protivila tome, iako joj je 51-godišnji suprug Ivica bio keramičar. Guma na obodu poklopca škrinje bila se toliko “zapekla”, jer nikad nije bila otvarana, da su je morali presjeći.

A nitko nije sumnjao da će u njoj zateći tijelo, već je zamrzivač zbog starosti “gutao” električnu energiju. Kad je jedan od ukućana otvorio zamrzivač, prvo je dojavio to policajcu, koji je odmah pozvao svoje kolege, a ubrzo je stigla i Hitna pomoć jer je kćeri Smiljane Dominić pozlilo.

Klupko jednog od najzagonetnijih nestanaka u novijoj hrvatskoj povijesti počelo se odmotavati. U Palovcu, ali i u policiji, mnogima se odmah posložio mozaik nestanka, koji je sada formaliziran i kao ubojstvo. I to jedno od najintrigantnijih ubojstava u povijesti hrvatske kriminalistike, ali i u europskim i svjetskim razmjerima.

Dnevnik.ba