StoryEditor
zakon u pripremi

I porodilje u BPK primat će naknadu od tisuću KM mjesečno

Piše desk  /  13.02.2022., 10:34h
Vlada Bosansko-podrinjskog kantona Goražde na jučerašnjoj sjednici usvojila je inicijativu za donošenje novog Zakona o socijalnoj zaštiti, zaštiti civilnih žrtava rata i zaštiti obitelji s djecom u BPK Goražde te formirala radnu grupu za pripremu ovog zakona.

Prilikom donošenja novog Zakona trebalo bi se naročito regulirati pitanje utvrđivanja naknade u iznosu od 1.000 KM mjesečno za porodilje, bilo da se nalaze u radnom odnosu ili ne, i jako je bitno da bude donesena i u Bosansko-podrinjskom kantonu, naročito s aspekta socijalne sigurnosti porodilja i demografske situacije na području ovog kantona te s ciljem izjednačavanja položaja i prava svih porodilja u Federaciji BiH.

Vlada BPK je utvrdila i prijedlog izmjene Odluke o preuzimanju prava obveza osnivača i usklađivanju organizacije i poslovanja JZU Kantonalna bolnica Goražde te je uputila u skupštinsku proceduru. Izmjena ove odluke odnosi se na dopunu djelatnosti Kantonalne bolnice s centrom za hemodijalizu, na koju suglasnost treba dati Skupština kao osnivač ove zdravstvene ustanove, a I porodilje u BPK Goražde primaće mjesečnu

naknadu od 1.000 KM, a nakon dobivanja suglasnosti ispunio bi se još jedan od formalno–pravnih uvjeta za početak rada ovog centra.

Zahtjev za davanje suglasnosti upućen je i Ministarstvu zdravstva FBiH radi ugovornog odnosa Kantonalne bolnice Goražde sa Zavodom zdravstvenog osiguranja i reosiguranja Federacije BiH koji bi sredstvima Fonda solidarnosti FBiH, jednim dijelom, trebao sufinancirati rad Dijaliznog centra.

Dnevnik.ba

22. svibanj 2024 04:56