StoryEditor
gdje su ti dronovi?

I Ministarstvo obrane Crne Gore "spustilo na zemlju" Helezove priče o dronovima kamikazama

Piše desk  /  03.04.2024., 09:36h

Ministarstvo obrane Crne Gore reagovalo je na izjavu ministra obrane BiH Zukana Heleza da se "dronovi kamikaze proizvedeni u BiH ispituju na poligonu u Crnoj Gori".

"Nije predviđena obuka upravljanja bespilotnim letjelicama na teritoriji Crne Gore", priopćeno je iz Ministarstva obrane reagujući na izjavu Zukana Heleza.

Nakon što je Klix.ba jučer objavio službenu informaciju Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH u kojem demantiraju Helezove tvrdnje da postoje dva (pred)ugovora o proizvodnji i izvozu dronova samoubica, stigla je i reakcija crnogorskog Ministarstva obrane koja je dodatno pobila neutemeljene izjave ministra obrane BiH.

"Planom bilateralne suradnje u oblasti obrane između Crne Gore i Bosne i Hercegovine za 2024. godinu, koji je u fazi finalnog usuglašavanja, nije predviđena ni jedna vrsta zajedničke obuke upravljanja bespilotnim letjelicama na teritoriji Crne Gore", tvrde iz crnogorskog ministarstva.

Ističu da se svi oblici suradnje ministarstava obrane dvije zemlje, kao što su opremanja, pripreme i realizacije bilateralnih sastanaka i drugih aktivnosti iz domena odbrane i upotrebe oružanih snaga između država, dogovaraju i usklađuju kroz planove bilateralne suradnje.

Podsjetimo, Zukan Helez tjednima tvrdi da BiH ima tehnologiju za proizvodnju dronova kamikaza, da se dronovi kamikaze već proizvode u tvornici namjenske industrije u BiH, da je sve legalno i da već postoje dva (pred)ugovora o izvozu u druge države.

"Imamo dva ugovora, predugovora, potpisana da izvozimo ... Mi smo zatvorili tehnološki proces. Mi to pravimo, to je gotovo. Mi imamo predugovora s dvije države, to je ozbiljna priča", rekao je, između ostalog, bh. ministar obrane.

No, raniji sugovornici portala Klix.ba koji su dobro upućeni u bh. namjensku industriju, su upozorili da bh. namjenska industrija trenutno ne može proizvoditi dronove za vojnu upotrebu jer niti ima tu suvremenu tehnologiju i resurse, niti postoje ugovori o proizvodnji i namjeni tj. izvozu.

Uprkos tome ministar Helez je nastavio javno govoriti da se "dronovi kamikaze proizvode u BiH, da je tehnološki proces zatvoren i da je to gotova priča i da su o svemu obaviješteni NATO i međunarodni faktori".

Dnevnik.ba

29. travanj 2024 17:42