StoryEditor
tužaljka za dan neovisnoti

I Fadil Novalić "daje doprinos": Osmorci ne smeta podcjenjivački odnos prema Bošnjacima i državi nego se zakazuje sjednica s Vladom RH

Piše desk  /  01.03.2023., 12:45h

Još uvijek aktualni predsjednik Vlade FBiH Fadil Novalić (DSA) u intervjuu za glasilo Islamske zajednice u BIH Preporod govorio je i o aktualnim političkim događanjima, ističući kako politike, koje se trenutno vode, potpomogute određenim dijelovima međunarodne zajednice, "Bošnjake kao najbrojniji narod pokušavaju svesti na politički minimum". "Minimum" o kojem govori Novalić odnosi se na nemogućnost da bošnjačka politička volja kontrolira Klub Hrvata u Domu naroda FBiH i dio je prežvakanog bošnjačkog narativa prema kojem je vitalni nacionalni interes Bošnjaka da Hrvati nemaju politička prava u BiH.

Posebno žalosti, kako kaže, da visoki predstavnik prilikom nametanja izmjena Izbornog zakona tim rješenjima nije obuhvatio i presude Europskog suda za ljudska prava, koje se odnose na jednakopravnost svih naroda i građana u BiH. 

Umjesto toga, dodaje, dobili smo nadmoć HDZ-a i SNSD-a nad probosanskim blokom.

- Danas s bošnjačke strane imamo one koji su potpuno oslabili taj naš patriotski blok i zbog želje da budu vlast ili za nekoliko ministarskih fotelja i direktorskih pozicija, omogućavaju politički monopol onima koji godinama blokiraju procese napretka i rade na razgradnji države Bosne i Hercegovine.

Posebno su opasni ustupci koji se čine politici HDZ-a. Vidimo da odjednom više ne smeta ni podcjenjivački odnos Zorana Milanovića prema Bošnjacima i državi. Ne smeta čak ni pečaćenje džamije u Neumu. Na takva ponižavanja Bošnjaka, zakazuje se sjednica s Vladom Hrvatske. Čujemo da će biti riječi i o Izbornom zakonu naše zemlje.

Sve to nas upozorava na neophodnost hitne stabilizacije, prvenstveno unutrašnjih političkih bošnjačkih odnosa, a potom i stabilizacije odnosa s političkim predstavnicima drugih naroda. Kako bi se do toga došlo trebamo jak probosanski blok koji će se znati izboriti za rješenja koja neće omogućavati da dvoje rade u savezništvu protiv trećeg - naglasio je Novalić.

Čestitajući Dan neovisnosti BiH, pozvao je građane da vjeruju u svoju zemlju.

Dnevnik.ba

26. travanj 2024 18:18