StoryEditor
tsunami

I Europi prijeti vodena opasnost, stručnjak upozorava: "Na Mediteranu nije ako, nego kada"

Piše desk  /  16.08.2022., 08:29h

‘Rizik od tsunamija podcijenjen je u većini područja, uključujući Mediteran. Događaji nisu vrlo česti i rizik se ne prenosi s jedne generacije na drugu‘, kazao je stručnjak

UNESCO je naglasio da su opasnosti od tsunamija podcijenjene u obalnim regijama gdje se obično ne događaju, ali predviđa se da će rizik porasti kako razina mora i dalje raste, piše Uniland. Organizacija je ranije ove godine objavila da će se pet rizičnih zajednica u Sredozemlju pridružiti 40 postojećih "spremnih za tsunami" mjesta i gradova koji se nalaze u 21 zemlji kako bi osigurali da stanovnici znaju što učiniti u slučaju tsunamija.

Sve rizične zajednice trebale bi biti obučene do 2030., s Marseilleom i Cannesom u Francuskoj, Aleksandrijom u Egiptu, Istanbulom u Turskoj i Chipionom u Španjolskoj među zadnjima koje će se pridružiti skupini jer postoji gotovo 100% šanse za val veći od metra da ih pogodi u sljedećih 30 godina.

Bernardo Aliaga, vodeći stručnjak za tsunami pri UNESCO-u, osvrnuo se na prethodne tsunamije u Indijskom oceanu i Japanu kada je razgovarao o spremnosti, rekavši: "Tsunamiji iz 2004. i 2011. bili su poziv na uzbunu. Postoje praznine u pripremljenosti i moramo se poboljšati; moramo osigurati da posjetitelji i zajednice razumiju upozorenja".

Aliaga je rekao da se radilo na uspostavljanju 12 centara za upozoravanje na tsunami koji pokrivaju većinu oceana, uključujući pet u Sredozemnom moru i sjeveroistočnom Atlantiku, u Grčkoj, Turskoj, Italiji, Francuskoj i Portugalu. Nastavio je: "Rizik od tsunamija podcijenjen je u većini područja, uključujući Mediteran. Događaji nisu vrlo česti i rizik se ne prenosi s jedne generacije na drugu", kazao je.

"Moramo prenijeti poruku. Na Mediteranu nema pitanja o tome: nije ako, nego kada". Iako upozorenja mogu uvelike pomoći u spašavanju života, Aliaga je jasno dao do znanja da upozorenja 'nisu cjelovita priča', dodajući: "Drugi dio je spremnost zajednice – kako se ljudi ponašaju i reagiraju".

Vlasti u Aleksandriji, Istanbulu, Marseilleu, Cannesu i Chipioni pomažu zajednicama da postanu spremnije uspostavljanjem znakova za evakuaciju, procedura i planova za upozoravanje turista, a Aliaga objašnjava da stanovnici imaju "maksimalno 20 minuta" prije nego prvi val pogodi. "Drugi val je veći i dolazi 40 minuta nakon prvog", rekao je, prenosi net.hr.

Dnevnik.ba

29. veljača 2024 04:49