StoryEditor

I Danska zaustavila istragu o eksplozijama na Sjevernom toku: Još se ne zna tko je odgovoran

Piše hina  /  26.02.2024., 12:04h

Danska je objavila da zaustavlja istragu o eksplozijama 2022. na plinovodima Sjeverni tok kojima je ruski plin dopreman u Njemačku, postavši druga zemlja koja je to učinila nakon što je Švedska zatvorila svoju istragu.

Više milijardi dolara vrijedni plinovodi kojima je transportiran plin iz Rusije do Njemačke ispod Baltičkog mora pogođeni su nizom eksplozija u švedskim i danskim vodama u rujnu 2022. godine, zbog čega su velike količine metana završile u atmosferi.

Švedski istražitelji su početkom veljače objavili da zatvaraju istragu eksplozija na plinovodima Sjeverni tok 1 i 2 uz zaključak istrage "da se švedska jurisdikcija tu ne primjenjuje i da se ona stoga treba zatvoriti".

Danska je pak odustajanje od istrage obrazložila riječima da se "radi o namjernoj sabotaži plinovoda, ali da je procijenjeno da nema dovoljno temelja za kazneni progon".

Švedska, Danska i Njemačka pokrenule su zasebne istrage, no sve tri zemlje tajnovite su oko njihovih rezultata. 

U Njemačkoj bi se, međutim, istraga trebala nastaviti. Glavni državni tužitelj je taj posao povjerio Saveznom uredu kriminalističke policije (BKA) i Saveznoj policiji.

Rusija i Zapad se međusobno okrivljuju za sabotažu plinovoda. Obje strane poriču umiješanost i do sada nitko nije preuzeo odgovornost.

Prošle godine je Njemačka u Vijeću sigurnosti UN-a  rekla da su pronašli tragove podmorskog eksploziva na jahti koja je možda bila korištena za transport eksploziva te da je moguće da su posebno obučeni ronioci postavili eksploziv na cijevi.

Neki zapadni dužnosnici podsjećaju da su u tim vodama u vrijeme eksplozija bila i ruska plovila, no drugi tvrde da nema uvjerljivog dokaza u umiješanost Moskve, koja je tvrdnje o ruskoj sabotaži nazvala "apsurdnima".

Dnevnik.ba

19. lipanj 2024 01:49