StoryEditor
reakcija

I bošnjački i srpski političari blijedo promatraju američko "pokazivanje mišića": Nećemo mnogo trošiti vrijeme na njih

Piše fena  /  08.01.2024., 17:31h

Američke letjelice vratit će se u bazu odmah nakon završetka misije.

Nadlijetanje američkih F-16 aviona iznad Bosne i Hercegovine neće spriječiti Milorada Dodika da proslavi neustavni 9. siječnja, kao što ni nadlijetanje sličnih zrakoplova nije spriječilo Mladića da u srpnju 1995. pokolje Bošnjake u Srebrenici - izjavio je drugi bošnjački član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić, povodom najavljenog nadlijetanja dva lovca F-16 Američkog zrakoplovstva u okviru bilateralne kopneno-zračne vježbe sa JTAC timovima iz sastava Specijalnih snaga Vojske SAD i (SOF) i Oružanih snaga BiH (OSBiH) na području Tuzle i Brčkog, 8. siječnja u poslijepodnevnim satima, prenosi Fena.

Kako je priopćeno iz Veleposlanstva SAD-a u BiH, bilateralna obuka provodi se u sklopu naprednog stupnja suradnje između dvije vojske koja doprinosi miru i sigurnosti na zapadnom Balkanu, te pokazuje posvećenost Sjedinjenih Država teritorijalnom integritetu BiH u jeku anti-daytonskih i secesionističkih aktivnosti.

- Sjedinjene Države stalno naglašavaju da Ustav BiH ne predviđa pravo na odcjepljenje, te da će djelovati ako netko pokuša da promijeni ovaj osnovni element Daytona - navodi se.

Misiju će podržati i letjelica KC-135 Stratotanker koja će osigurati dopunu goriva u zraku za letjelice F-16 iznad teritorije entiteta Republika Srpska.

Američke letjelice vratit će se u bazu odmah nakon završetka misije.

 

Višković: Nećemo mnogo trošiti vrijeme na njih

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Viškovića izjavio je danas da su Amerikanci, prema najnovijim informacijama, odustali od namjere da zrakoplovima F-16 u niskom letu uznemiravaju građane Banja Luke i Republike Srpske tijekom proslave 9. siječnja, Dana Republike Srpske, prenosi RTRS.

- Nećemo mnogo trošiti vrijeme na njih, neka rade svoj posao kao što i mi radimo svoj - rekao je Višković.

Višković je podsjetio da su američki zrakoplovi letjeli i lete i mimo Dana Republike Srpske, da to rade svakodnevno budući da su smješten u sarajevskoj zračnoj luci u Butmir.

- Što se mene tiče mogli su i uveličati defile i da pored naših helikoptera imamo i zrakoplove `F-16` koji bi nadletjeli Banja Luku - rekao je Višković.

Dnevnik.ba

03. svibanj 2024 01:40