StoryEditor
korejska tvrtka

Hyundai prekida sve poslove s Rimcem?

Piše desk  /  02.05.2022., 19:17h
Hyundai Motors završava projekte s Rimac grupom, rekli su izvori, nakon što je hrvatski proizvođač automobila produbio svoje veze s Porscheom, piše Automotive News Europe.

Hyundai i sestrinska marka Kia zajedno su uložili 80 milijuna eura (84 milijuna dolara) u električni startup 2019. kako bi preuzeli 12 posto udjela u tvrtki, piše Index.hr.

 

Hoće li Hyundai prodati udio u Rimcu

Hyundai je naknadno najavio dva projekta: električni sportski automobil za Hyundaijev podbrend N performance i sportsko vozilo na gorive ćelije. 

Nejasno je hoće li korejska tvrtka prodati svoj udio u Rimcu. 

Automotive News je poslao upit Hyundaiju, ali mu iz kompanije još nisu odgovorili. 

 

Izvor: Odnos Rimca i Hyundaija se pogoršao kad je Rimac postao tješnje povezan s Porscheom

Prema jednom izvoru, Hyundaijev odnos s Rimcem pogoršao se kad je tvrtka sa sjedištem u Hrvatskoj postala tješnje povezana s Porscheom.

Istovremeno, Rimac grupa postala je većinski dioničar Bugattija s 55 posto, dok Porsche posjeduje preostalih 45 posto. 

Hyundai će završiti projekt električnog sportskog automobila započet u suradnji s Rimcem, rekao je jedan od izvora. Očekivani datum lansiranja vozila je početak 2023. godine.

Zajednički rad na projektu gorivih ćelija, koji je prvi put viđen na konceptu Hyundai Vision FK prikazanom prošle godine, neće se nastaviti. 

 

Što kažu u Rimcu

"U tijeku su dva aktivna projekta visoke razine s Hyundaijem, jedan je završen i nekoliko budućih projekata o kojima se raspravlja", rekla je glasnogovornica Rimca u odgovoru na pitanja Automotive News Europe.

Iz tvrtke nisu rekli je li projekt električnih sportskih automobila onaj koji je završen.

Rimac je opovrgnuo da je povećani Porscheov utjecaj u tvrtki izazvao razdor s Hyundaijem.

"Hyundai je pružao podršku u transformaciji tvrtke tijekom posljednjih 12 mjeseci - uključujući izdvajanje Rimac Technology i udruživanje snaga s Bugattijem pod novom tvrtkom Bugatti Rimac", rekla je glasnogovornica Rimca. 

Dnevnik.ba

27. lipanj 2022 12:43