StoryEditor

Huti optužili arapsku koaliciju za ‘opasnu eskalaciju sukoba‘

Piše D  /  20.09.2019., 01:09h

Saudijcima predvođena koalicija počela je u petak vojnu operaciju sjeverno od Hodeide kazavši da napada "legitimne vojne mete". 

Glasnogovornik koalicije rekao je da su, u nastojanju da osiguraju slobodnu plovidbu, izvedenim napadima uništena četiri mjesta za montažu čamaca na daljinsko upravljanje i pomorskih mina.

Huti su izrazili zabrinutost kazavši da te akcije priijete sporazumu o prekidu vatre sklopljenom pod okriljem Ujedinjenih naroda. 

- Koncentrirani napadi na Hodeidu opasna su eskalacija koja bi mogla uništiti švedski sporazum, napisao je glasnogovornik Hutija Mohamed Abdul-Salam na Twitteru. 

- Koalicija će snositi odgovornost za tu eskalaciju koja je i ispit za Ujedinjene narode, dodao je. 

Sporazum o prekidu vatre i i povlačenju vojske u Hodeidi postignut je lani na mirovnim pregovorima u Švedskoj u sklopu mjera za izgradnju povjerenja i nastavka pregovora za okončanje rata, no povlačenje Huta iz triju crvenomorskih luka oduljilo se mjesecima. 

Koalicija sunitskih muslimana predvođena Saudijskom Arabijom uživa podršku Zapada, a u ratu u Jemenu intervenira od ožujka 2015. godine kada su šijitski i proiranski Huti svrgnuli međunarodno priznatu sunitsku vladu u Sani. 

Rat u Jemenu, najsiromašnijoj zemlji Arapskog poluotoka, odnio je najmanje 10.000 života od 2015. i potaknuo najgoru humanitarnu krizu u svijetu u kojoj glad prijeti 20 milijuna ljudi, ocjenjuje UN, prenosi Hina.

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 07:57