Article_Top_970x250

Huti dronovima napali naftna postrojenja Saudijske Arabije

vatra stavljena pod kontrolu

Huti dronovima napali naftna postrojenja Saudijske Arabije

ruj 14, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Screenshot: BBC

Jemenski pobunjenici Huti dronovima su napali dva postrojenja naftne kompanije Aramco u Saudijskoj Arabiji što je dovelo do velikih eksplozija.

Jedan napad dogodio u pokrajini Abqaiq, u kojoj se nalazi najveća svjetska rafinerija nafte, a drugi u pokrajini Khurais, 150 kilometara sjeveroistočno od Rijada, gdje je drugo po veličini naftno polje u zemlji, prenosi BBC.

Vatra je stavljena pod kontrolu

Državna televizija Saudijske Arabije objavila je kako je vatra na oba mjesta napada stavljena pod kontrolu.

Yahya Sarea, glasnogovornik vojske Huta, saveznika Irana u Jemenu, rekao je za televiziju al-Masirah TV, koja se nalazi u vlasništvu Huta, a stacionirana je u Bejrutu, da se uskoro mogu očekivati i novi napadi.

Nema mrtvih u napadima

 Iz Saudijske Arabije još uvijek nisu komentirali što misle tko stoji iza napada.

Još uvijek nema ni informacija o tome koliku su štetu napravili napadi, no AFP piše kako je glasnogovornik ministarstva unutrašnjih poslova Mansour al-Turki rekao kako nema mrtvih.

Napadi dronovima nisu više rezervirani samo za najmoćnije zemlje

 

Posljednji napad podcrtava stratešku prijetnju koju Huti predstavljaju naftnoj industriji Saudijske Arabije, piše BBC-jev dopisnik Jonathan Marcus. A sofisticirane metode napada dronovima koje izvode sada Huti otvaraju pitanje o tome odakle im resursi te da li im Iran pri tome pomaže. Trumpova administracija zasigurno će uprijeti prstom u Teheran, no stručnjaci nisu sigurno o tome koliko Iran potpomaže napade dronovima, smatra Marcus.

Inače, zračne snage Saudijske Arabije već godinama gađaju ciljeve u Jemenu. A sada su Huti dobili sposobnost, premda mnogo ograničeniju, uzvratiti udarac. To ujedno pokazuje i kako je završilo vrijeme u kojem su oružane operacije bespilotnih letjelica bile ograničene samo na najmoćnije zemlje.
Tehnologija dronova sada je dostupna svima - od SAD-a, Kine, Izraela i Irana do Huta i Hezbolaha.

Tko su Huti?

Pobunjenički pokret Huta, koji podupire Iran, bori se u Jemenu protiv tamošnje vlade i koalicije predvođene Saudijskom Arabijom.

Jemen se nalazi u ratu od 2015. godine kada je predsjednik  Abdrabbuh Mansour Hadi bio prisiljen pobjeći iz glavnog grada Sane. Saudijska Arabija podupire predsjednika Hadija te predvodi koaliciju zemalja iz regije koji se bore protiv pobunjenika.

Koalicija izvodi zračne napade gotovo svakodnevno, dok Huti često bacaju projektile na Saudijsku Arabiju.

Glasnogovornik vojske Huta Sarea rekao je na televiziji al-Masirah da će operacije protiv Saudijske Arabije samo postati veće i bolnije nego ranije, i to sve dok se budu nastavljale njihova agresija i blokade.

Huti su odgovorni i za još neke druge napade u regiji, koji često proizlaze iz rivalstva Saudijske Arabije i Irana.

Dnevnik.ba