StoryEditor
govor mržnje

HSPF: Osuđujemo novu sarajevsku hajku na Sanju Vlaisavljević

Piše Desk  /  21.12.2021., 13:06h
Hrvatski studentski politološki forum (HSPF) oštro osuđuje najnoviju hajku i govor mržnje organiziran od strane dijela sarajevskih medija, a čija je žrtva profesorica Sanja Vlaisavljević.

Naime, profesorica Vlaisavljević se u jednoj kolumni kritički osvrnula na sramotan istup sarajevske gradonačelnice Benjamine Karić po pitanju prijetnji katoličkoj obitelji ususret Božiću. Po ustaljenoj praksi, dio sarajevskih šovinističkih medija je iskoristio i ovu priliku za poticanje virtualnog kamenovanja nepoćudnih pojedinaca koji ne štuju dogme većinskoga nacionalizma.

Plasirani su neistiniti, bombastični naslovi nadopunjeni tendencioznim tekstom čiji je isključivi cilj poticanje mržnje i verbalnog nasilja prema neistomišljenicima. Mete ovakvih progona su redovito nebošnjaci u gotovo potpuno etnički očišćenom Sarajevu, a ovakvi šovinistički napadi samo pogoršavaju ionako nezahvalnu poziciju manjina u dominantno bošnjačkom Sarajevu.

Tako se sarajevski medijski prostor, nažalost, još jednom potvrdio kao prostor neslobode unutar kojega nacionalistički "pravovjernici" stavljaju metu na čelo "hereticima" koji se drznu autonomno promišljati i javno iznositi stavove koji se kose s temeljnim postavkama velikobošnjačkog nacionalizma.

Želimo upozoriti kako je krajnje vrijeme da se prestane sa kontinuiranim šikaniranjem manjinskih zajednica na prostoru cijele Bosne i Hercegovine, a koje se danas ponajviše osjeća u Sarajevu.

Pozivamo sve medije u BiH da se ponašaju odgovorno i ne sudjeluju u šovinističkim spletkama čiji je cilj ostvarivanje jednoumlja te sprječavanje slobode i pluralizma mišljenja.

Nužno je osigurati osnovne pretpostavke svakog demokratskog društva, a to je povrh svega pravo svakog pojedinca da slobodno izražava svoje stavove, bez opasnosti da će biti žrtva verbalnog nasilja i mrzilačkog progona, priopćili su iz HSPF-a.

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 22:05