Article_Top_970x250

HSPF: BiH nije samo Sarajevo

priopćenje

HSPF: BiH nije samo Sarajevo

sij 08, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Screenshot

Hrvatski studentski politološki forum (HSPF) smatra iznimno neprimjerenom čestitku predsjednika SDA Bakira Izetbegovića novoizabranom predsjedniku Republike Hrvatske Zoranu Milanoviću. Priopćenje prenosimo u cijelosti.

Naime, Izetbegović je u svojoj čestitci naveo kako su "u proteklom periodu odnosi između naše dvije države, nažalost, pogoršani".

Prije svega, nužno je istaknuti kako nijedan pojedinac ne može govoriti u ime cijele Bosne i Hercegovine jer je ona prvenstveno zemlja sva tri konstitutivna naroda, kao i svih njenih građana. Upravo iz tog razloga, apsolutno nitko nema ekskluzivno pravo na proglašavanje zajedničke nam države isključivo svojom.

Jednostavno, BiH nije samo jedna osoba, nije samo jedna stranka niti je samo jedan grad, pa ni Sarajevo!

Ekskluzivno prisvajanje postaje još razvidnije ako uzmemo u obzir činjenicu da su dužnosnici Republike Hrvatske u prethodnom razdoblju imali aktivnu, plodonosnu i iznimno korektnu suradnju sa hrvatskim političkim predstavnicima u BiH te da nisu postojali neki izraženiji sukobi sa predstavnicima Republike Srpske.

Dakle, nedvojbeno je da se Izetbegovićeva poruka temelji isključivo na perspektivi jedne stranke ili eventualno jednog konstitutivnog naroda, ali je formulirana kao poruka cijele BiH. Držimo da su takvi uskogrudni istupi apsolutno neprimjereni, pogotovo zato što su duboko pogrešni i neistiniti.

Da bi BiH razvila konstruktivan dijalog i funkcionalan odnos sa drugim državama, uključujući Republiku Hrvatsku, prije svega je potrebno da svi bh. politički akteri konačno počnu uvažavati višenacionalnu prirodu i temeljna Ustavna načela naše zemlje.

Jedino uvažavanje ovih postavki stvara podlogu za harmonične odnose unutar BiH, a samim time i za kvalitetniju komunikaciju sa drugim državama, stoga se nadamo kako će se svi politički akteri u BiH ubuduće ponašati u skladu s natkrovljujućim Ustavnim načelom konstitutivnosti naroda, zaključuje se u priopćenju HSPF-a.

Dnevnik.ba