Article_Top_970x250

HS BiH: Današnja presuda nije presuda hrvatskome narodu ili HVO-u

PRLIĆ I OSTALI

HS BiH: Današnja presuda nije presuda hrvatskome narodu ili HVO-u

stu 29, 2017
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Hrvatska stranka (HS) BiH oglasila se u srijedu priopćenjem za javnost u kojem se navodi kako HS BiH smatra da presuda bivšim čelnicima Herceg Bosne nije presuda hrvatskome narodu ili Hrvatskom vijeću odbrane (HVO) već pojedincima koji su se nalazili na različitim dužnostima u tadašnjoj Herceg Bosni i HVO-u.

"Sama činjenica da u jednom sudskom predmetu koji je trajao 13 godina i u kojem su provedene tisuće dokaza u tijeku žalbenog postupka trojica sudaca imaju u više desetina slučajeva drugačije tj. izdvojeno mišljenje glede utvrđivanja činjeničnog stanja, tumačenje i primjenu pravnih normi, samo po sebi govori o kakvoj se presudi radi, praksi tog suda i pravnim normama koje primjenjuje", navodi se u priopćenju, piše Fena.

HS BiH pozvao je Hrvate u BiH i Hrvatskoj da presudu prihvate dostojanstveno, ali istodobno i vođe drugih naroda i stranaka da pokažu razum te da u svojim komentarima i porukama ne raspiruju strasti i političke tenzije.

"Niti jedna strana nema razloga niti prostora za zadovoljstvo i likovanje jer su se u krvavome ratu dogodili jezivi zločini na svim stranama", navodi se u priopćenju.

Iz HS-a BiH također navode kako gorak dojam ostavlja domaće pravosuđe koje, kako se ističe, selektivno prilazi istragama i podizanju optužnica za zločine počinjene nad Hrvatima u Središnjoj Bosni i na području sadašnje RS-a, od Tomašice, Kotor Varoši pa do Bugojna, Zenice, Križančeva sela, Buhinih kuća, Maljina i Uzdola.

Dnevnik.ba

Article_Bottom_970x250