StoryEditor
nevrijeme u hrvatskoj

Hrvatsku će pogoditi novo nevrijeme: Civilna zaštita izdala upozorenje

Piše desk  /  21.07.2023., 10:21h

Najavljena su nova nevremena nakon razorne oluje koja je u srijedu popodne pogodila Hrvatsku i odnijela četiri života.

Kako se može vidjeti na više meteoroloških stranica koje prate trenutne vremenske uvjete, novo nevrijeme u ovim trenucima u Hrvatsku dolazi iz Slovenije. 

Jedna od više fronti koja dolazi iz Slovenije već je stigla nad Zagreb. Kretala se iz smjera Novog Zagreba i trenutno je nad Samoborskim gorjem i većim dijelom Zagreba. Iz približno tog smjera došla je i snažna oluja u srijedu popodne.

U Zagrebu je oko 9:15 počelo grmjeti, a ubrzo je počela i kiša. Nešto prije 9:30 grmljavina se kratko pojačala, a potom prestala. No onda je počela jača kiša. 

Druga fronta je iz Slovenije stigla na područje Gorskog kotara, konkretnije Delnica i Vrbovskog, i ide prema Ogulinu. 

Treća se fronta kreće od slovenske Postojne prema hrvatskoj granici. 

Upozorenje civilne zaštite

Ravnateljstvo civilne zaštite nešto prije 9:30 izdalo je upozorenje.

"KRATKOROČNO UPOZORENJE Grmljavinsko nevrijeme iz Gorskog kotara kreće se u smjeru karlovačkog i zagrebačkog područja. Između 9 i 10 sati na tom području treba očekivati izražene pljuskove, munje te prolazno jak vjetar, u manjoj mjeri i tuču", objavila je Civilna zaštita, pozivajući se na DHMZ.

Za danas i sutra najavljena nova ozbiljnija nevremena

Danas i sutra očekuju se nova ozbiljnija nevremena. 

Prema prognozi DHMZ-a, danas će biti barem djelomice sunčano i nestabilno. Na zapadu kiša već prijepodne, a od sredine dana pljuskovi i grmljavina u većini kopnenih predjela te na sjevernom Jadranu. Pritom će pljuskovi lokalno biti izraženi, a moguće je i grmljavinsko nevrijeme uz prolazno jak i olujni vjetar, osobito krajem dana.

U Dalmaciji će biti pretežno sunčano, a navečer su na sjevernom dijelu mogući pljuskovi. Vjetar slab do umjeren jugozapadni i jugoistočni. Na Jadranu jugozapadni i južni vjetar te jugo. Najviša dnevna temperatura između 27 i 32, na Jadranu od 31 do 36°C.

"Budite spremni za jača grmljavinska nevremena. Moguće i bujične poplave i tuča"

Izdano je narančasto upozorenje za cijelu zemlju zbog mogućih grmljavinskih nevremena. Samo je na dubrovačkom području na snazi crveno upozorenje na toplinski val.

"BUDITE SPREMNI na jača grmljavinska nevremena koja mogu prouzročiti veliku štetu i zaštitite se od munja. Moguća su oštećenja na imovini te na drveću. Moguće su lokalne bujične poplave, olujni udari vjetra i tuča. Mogući su prekidi u aktivnostima na otvorenom te u prometu", upozorava Meteoalarm.

Vjerojatnosti za nevrijeme i opasnost po satima 

Vjerojatnost za grmljavinsko nevrijeme je iznad 70 posto u karlovačkoj regiji (uključuje Baniju), Lici i Gorskom kotaru, riječkoj regiji (uključuje Istru), splitskoj regiji i kninskoj regiji, a iznad 60 posto u zagrebačkoj regiji (uključuje sjever Hrvatske i veći dio središnje Hrvatske) te u osječkoj regiji (uključuje Slavoniju, Baranju i Srijem). 

Objavljena je i tablica opasnosti po satima.

Vakulina prognoza za danas

Danas će u Slavoniji, Baranji i Srijemu osim sunčanog vremena i promjenjive naoblake biti i pljuskova s grmljavinom, ponegdje vjerojatno i olujnog nevremena, osobito kasno navečer. Temperatura zraka ujutro 17, 18°C, a poslijepodne oko 31°C, prognozira Vakula za HRT.

U središnjoj Hrvatskoj podjednako razmjerno topla noć i jutra, ali dnevna vrućina uglavnom će izostati. Nažalost, ne i pljuskovi, grmljavina, lokalno i olujno nevrijeme, uz koje je moguća i tuča. Nestabilno će biti i u gorju i na sjevernom Jadranu, gdje je također vrlo velika vjerojatnost ne samo za neverine nego i nevere - još intenzivnije olujne procese tijekom kojih osim kratkotrajno obilne kiše praćene grmljavinom ima i olujnih, pa i orkanskih udara vjetra te valovitog mora. Temperatura zraka ujutro od 15 do 18°C, uz more 19 do 24°C, a najviša poslijepodnevna između 30 i 32°C, u gorju ponegdje malo niža.

U Dalmaciji i dalje pretežno sunčano i vruće, uz temperaturu mora oko 27°C te najvišu temperaturu zraka većinom oko 35°C, ali osim za toplinski val koji može djelovati na zdravlje, postoje upozorenja i za moguća olujna nevremena navečer na sjevernom dijelu.

Na jugu Hrvatske najstabilnije i najsunčanije, ali i najveća opasnost od toplinskog vala jer čak ni noć i jutro neće omogućiti znatnije osvježenje od dnevne vrućine.

I sutra nevremena, narančasto upozorenje za većinu kontinentalne Hrvatske

I sutra se u gotovo cijeloj zemlji očekuju nevremena, viši stupanj upozorenja vrijedi za većinu kontinentalne Hrvatske.

Za sutra DHMZ prognozira promjenjivo i nestabilno uz mjestimične pljuskove i grmljavinu, češće i izraženije u noći te ponovno poslijepodne. Lokalno se očekuje grmljavinsko nevrijeme uz jak i olujan vjetar. U Dalmaciji sunčanije, osobito na jugu, a na sjevernom dijelu u noći i ujutro ponegdje izraženi pljuskovi.

Vjetar slab do umjeren sjeveroistočni i istočni, u gorju jugozapadni. Na Jadranu jugo i jugozapadnjak, prema večeri i jaka bura. Najniža temperatura od 15 do 19, na Jadranu od 21 do 27°C. Najviša dnevna temperatura zraka od 24 do 28, na Jadranu većinom od 29 do 34°C.

Narančasto upozorenje zbog nevremena sutra je na snazi za zagrebačku te osječku regiju. Vjerojatnost za grmljavinsko nevrijeme u te dvije regije je iznad 70 posto, a nevrijeme je moguće u noći na subotu i ponovno u subotu popodne.

Žuto upozorenje izdano je za ostatak Hrvatske, a za dubrovačku regiju ponovo je izdano crveno upozorenje zbog toplinskog vala. 

Dnevnik.ba

27. travanj 2024 21:36