StoryEditor
turistička sezona

Hrvatskoj nasušno nedostaje sezonaca, traže se deseci tisuća. Evo kakve plaće se nude

Piše desk  /  01.05.2022., 08:00h
Turistička sezona 2022. u Hrvatskoj će biti jako dobra, na razini 2019. ili čak bolja, bar prema najavama. Nakon dvije godine pandemije, u kojima je turizam imao veliki pad, ukidanje lockdowna diljem Europe će vratiti turiste u Hrvatsku. Ali hoće li biti dovoljno radnika sezonaca za popuniti sva potrebna radna mjesta?

Zadnjih nekoliko godina je u Hrvatskoj problem postao nedostatak radnika, a malo gdje je to vidljivo kao u turizmu. Nakon desetljeća stava poslodavaca “ako nećeš ti raditi za ovu plaću, ima ih deset na Zavodu koji hoće”, veću pregovaračku moć su dobili radnici. Sada su oni u poziciji da od poslodavaca mogu zahtijevati bolje radne uvjete.

Prosječne plaće sezonskih radnika su manje od prosječnih plaća u ostatku gospodarstva i prema informacijama portala MojPosao se kreću od 4427 kuna (neto) za sobaricu, do 6306 kuna (neto) za kuhara. Prosječna plaća za pomoćno osoblje u kuhinjama nešto je viša od 5000 kuna, a za recepcionare iznosi blizu 6000 kuna, dok trgovci/ prodavači u prosjeku zarađuju blizu 4700 kuna.

Konobari najtraženiji radnici, slijede trgovci, kuhari, vozači…

Prvi put u povijesti Hrvatske poslodavci više trebaju radnike nego što radnici trebaju njih. Najkvalitetniji kadar je većinom odselio na zapad EU, pa se u Hrvatskoj pojavio manjak radne snage. Najviše su odlazili niskokvalificirani radnici pa je i manjak takvih radnika najveći. Slijedom toga su i plaće slabije plaćenih rasle brže od visokih plaća, bar do početka pandemije. Prema podacima portala MojPosao, konobari su najtraženiji radnici u Hrvatskoj, nakon čega slijede trgovci, kuhari, skladištari, vozači i programeri.

“Broj radnika koji nedostaje u turizmu kreće se u rasponu od 30 do 35 tisuća. Traže se čistačice, sobarice, konobari i pomoćni konobari, kuhari i pomoćni kuhari, kuharski radnici, recepcionari. Plaće se kreću od 4 do 9 tisuća, a dio osoblja koje ima bruto ugovore dobije znatno veće plaće”, govori predsjednik Sindikata turizma i usluga Hrvatske Eduard Andrić za Index.

2021. je u Hrvatskoj predano 66.917 zahtjeva za izdavanje radnih dozvola strancima, najviše za zanimanja u građevinarstvu, ali i sezonske poslove poput kuhara, konobara, pekara i čistača. Samo u prva tri mjeseca 2022. predana su 32.863 zahtjeva za izdavanje radne dozvole, što signalizira da će do kraja biti predano daleko više zahtjeva nego prethodne godine.

Najtraženija zanimanja za koje je zatražen zahtjev za privremeni rad u prva tri mjeseca 2022.  vezana za turizam su kuhar (1829 dozvola), sobarica (1780 dozvola), pomoćni kuhar (1465), pomoćni konobar (932), pekar (679), hotelska sobarica (155), slastičar (149) i recepcioner (48). Za one zahtjeve koji su odobreni, prosječna bruto plaća inozemnih radnika u turizmu je između 4700 kuna i 5700 kuna.

Dnevnik.ba

22. srpanj 2024 03:27